‘Nieuw hoofdstuk voor glyfosaat’
Het einde van onkruidbestrijder glyfosaat is vaak aangekondigd, ook op deze plek.
Toen het in 2017 met veel politieke laveerkunst lukte om een Europese toelating voor vijf jaar aangenomen te krijgen, was de verwachting dat daarmee het laatste hoofdstuk was aangevangen. Het blijkt niet zo te zijn.
In de Verenigde Staten en in Europa bestaat grote publieke weerstand tegen het middel. Ging het aanvankelijk vooral om de veronderstelde kankerverwekkendheid van het middel, inmiddels is er een andere kwalijke eigenschap bijgekomen: glyfosaat als oorzaak van de ziekte van Parkinson.
Er is echter geen wetenschappelijke zekerheid over glyfosaat als veroorzaker van de ziekten
Er is echter geen wetenschappelijke zekerheid over glyfosaat als veroorzaker van de ziekten. Ja, er lijkt bij verschillende onderzoeken een link te kunnen worden gelegd tussen het gebruik van glyfosaat en de aanwezigheid van aandoeningen; maar nee, bij geen van die onderzoeken is het oorzakelijk verband vastgesteld.
Maatregelen uit voorzorg
Dan kun je uit voorzorg zeggen: gebruik glyfosaat niet langer, verbied het. Je kunt ook zeggen: zorg dat het gebruik zo beperkt mogelijk is, zoek naar alternatieven en zet glyfosaat in als laatste redmiddel.
Dat betekent dat de onkruidbestrijder in Nederland binnen afzienbare tijd niet langer inzetbaar is als middel om grasland groenbemester, of vanggewas dood te spuiten. Landbouwminister Adema heeft aangekondigd het verbod te laten ingaan in 2025 – later dan de Tweede Kamer wilde.
Van stemming onthouden
Hoewel de Tweede Kamer tegen een hernieuwde toelating van glyfosaat in Europa is, zal Nederland donderdag 16 november niet tegen en ook niet voor de toelating stemmen als daarover wordt besloten door het beroepscomité van de Europese Unie. Nederland onthoudt zich van stemming, waarschijnlijk samen met onder andere Duitsland en Frankrijk. Doordat er geen gekwalificeerde meerderheid is, zal de Europese Commissie uiteindelijk zelf de knoop doorhakken en glyfosaat opnieuw toelaten – voor een periode van tien jaar. Er komt in elk geval een hoofdstuk bij.
LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING
Nieuwsbrief akkerbouw
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.
Toch diep triest dat een verslaggever van een agrarisch vakblad onder een foto van een ploegende trekker het onderschrift schrijft “Frezen van de grond na doodspuiten gras met glyfosaat.”
Dan heb je dus weinig agrarische kennis .
Deze verslaggever heeft niet de online foto uitgezocht en ook het onderschrift erbij niet geschreven. Neemt niet weg dat dit niet getuigt van veel agrarische kennis. Dat gaan we dus verbeteren.
Roundup wordt al bijna niet gebruikt in Nederland, eigenlijk alleen bij scheuren van oud grasland.
Wat ik zeer kwalijk vindt is dat de antie glyfosaat houding van jan braakman door al zijn stukken sijpelt.
Als journalist hoor je je neutraal te houden!!
Het is niet goedkoop. Lieden die een hekel hebben aan bmw of mercedes kunnen een kia of volvo kopen. Lieden die een hekel hebben aan glyfosaat kunnen bio kopen. Je moet er toch niet aan denken dat bmw of mercedes verboden worden omdat volvo rijders dat willen?
Wat ik in dit verhaal vooral kwalijk vind dat Round-up onnodig wordt gebruikt en niet bewust wordt ingezet om specifieke onkruiden te bestrijden maar onnodig veel gebruikt wordt omdat het goedkoop is.