Premium
Per bedrijf ontvangen Nederlandse boeren gemiddeld €16.000 aan steun, wat substantieel is, maar toch relatief weinig vergeleken met het EU-gemiddelde dat 2,5 keer zo hoog ligt, aldus columnist Roel Jongeneel. - Foto: Canva/Zurijeta AlgemeenColumn

‘Nederlandse landbouw profiteert het minst van Brusselse gelden’

Reacties

 1. Zet dit ook even in de landelijke dagbladen . Als alleen landbouwers dit lezen, bereikt het nog niet de kritische consument.

 2. Komt omdat NL met meerdere pijlers werkt. Primair landbouwgeld komt in potjes terecht waar gemeentes ook geld uit kunnen halen (plattelandsgeld).

 3. Nederland 1 ha, 80k, 5% rente, 25j aflossen is €7.200 uitgaand geldstroom per jaar. €250 GLB premie is 3,5% oftewel een druppel op een gloeiende plaat.
  Letland 1 ha, 5k, 5% rente, 25j aflossen is €450 uitgaande geldstroom per jaar. € 150 GLB premie (Ik ga er maar vanuit dat de premie minder is in Letland maar ik weet dit niet zeker.) is 33%. Dan mag je inderdaad spreken over inkomensondersteuning.

  1. In sommige streken in Frankrijk 8 k per ha. 4% rente en 320 euro premie= gratis gebruik van de grond.

  1. Derogatie is passé attie. Jullie nieuwe overschotmest moet met bijbetaling naar een vergister om groen gas te maken. Het bijproduct mag met aankoopfactuur als renew weer op jullie land.

 4. Het is simpel: premie gaat per ha. Veel ha is veel premie en weinig ha weinig premie. De premiebedragen die eerst veel geldelijke verschillen hadden zijn naar éénzelfde bedrag gegaan. Dat heeft nederland niet goed gedaan. Daarnaast heeft een ned boer voor 1 miljoen euro maar 10 ha land en dus 10 premies, terwijl een andere europese boer voor 1 miljoen 100 ha heeft en 100 premies. Niks moeilijks aan.

  1. dan komt er nog bij dat adviseurs, ook een zeer groot gedeelte van de koek meenemen/ opeten, blijft er voor de betreffende boer weinig over…

Beheer
WP Admin