Foto: Fabian Brockötter PluimveeNieuws

Nederlanders openen broederij in Duitsland

De vleeskuikenbroederij Optibrut is gisteren officieel geopend. De € 15 miljoen kostende broederij is een prestigieus project van Hans Groot Koerkamp en Klaas Knol.

Groot Koerkamp is onder meer mede-eigenaar van Agromix Broederij en Opfokintegratie. Knol is vleeskuikenhouder en nam in 2013 in Emlichheim Der Neue Weg/Optimum Vita in gebruik. Dat is een vleeskuikenbedrijf waar de kuikens in een High Care-stal worden geboren en direct na de geboorte toegang hebben tot voer en water.

Naast de Optibrut-broederij staan enkele silo’s met ‘hagelslag’-voer waarover de kuikens direct na uitkomst kunnen beschikken. - Foto: Hans Bijleveld

Naast de Optibrut-broederij staan enkele silo’s met ‘hagelslag’-voer waarover de kuikens direct na uitkomst kunnen beschikken. – Foto: Hans Bijleveld

Pluspunten van ‘early feeding’

Knol heeft ervaren wat de pluspunten zijn van ‘early feeding’: een probleemloze start en gedurende de ronde een significant betere gezondheidsstatus.

Dit ‘early feeding’-principe passen de Nederlanders toe in hun broederij, want de leverancier van de broedmachines, HatchTech in Veenendaal, heeft HatchCare uitkomstmachines, waarin licht brand en de kuikens in de kratten direct voer en drinkwater kunnen opnemen. Het voer bestaat uit ‘hagelslag-korreltjes’ van een eigen Optibrut-samenstelling.

Met balonnen wordt de opening van Optibrut luister bijgezet. - Foto: Fabian Brockötter

Met balonnen wordt de opening van Optibrut luister bijgezet. – Foto: Fabian Brockötter

5x D-concept

Vanuit hun broederij kunnen Groot Koerkamp en Knol eendagskuikens leveren die passen in het 5x D-concept: Duitse broedeieren, in een Duitse broederij uitgebroed, in Duitsland gemest, met Duits voer en in Duitsland geslacht en verwerkt. Maar ze leveren ook graag aan Nederlandse vleeskuikens.

Zie ook de fotoreportage: Optibrut: meer dan alleen kuikens leveren

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees