PluimveeNieuws

Nederlanders bouwen HatchCare-broederij in Duitsland

Emlichheim – OptiBrut GmbH gaat in het Duitse Emlichheim, vlak over de grens in Coevorden, een broederij voor vleeskuikens bouwen die wordt ingericht met HatchCare-uitkomstkasten.

Bij dit moderne HatchCare-concept van broedmachinefabrikant HatchTech in Veenendaal hebben de kuikens direct na uitkomst, al in de uitkomstkast, toegang tot voer en water. Dit is mogelijk door een speciaal ontwikkelde set uitkomstbakken, waarbij de uitgekomen kuikens in een bak onder de bak waarin de broedeieren terecht komen.

Lager antibioticagebruik

De directe toegang tot water en voer komt de prestaties van de kuikens ten goede, wat volgens de twee initiatiefnemers van Optibrut leidt tot een aanzienlijk lager antibioticagebruik. Hiermee dragen ze bij aan een toekomstgerichte en gezonde vleeskuikenhouderij. In de uitkomstkasten is ook verlichting en is het geluidsniveau lager dan in normale uitkomstkasten.

HatchTech presenteerde het HatchCare-concept vorig jaar mei tijdens VIV Europe. Twee broederijen – Lagerwey in Lunteren en Probroed in Langenboom – experimenteren al twee jaar met het concept en inmiddels wordt 25 procent van hun Nederlandse kuikens in een HatchCare-machine geboren.

Optibrut opgericht door Nederlanders

OptiBrut GmbH is eerder dit jaar opgericht door de Nederlanders Klaas Knol en Hans Groot Koerkamp. Zij worden aandeelhouder/eigenaar en hebben de dagelijkse leiding van OptiBrut. Knol is vleeskuikenhouder en onder meer eigenaar van het in maart 2013 geopende vleeskuikenbedrijf Der Neue Weg GmbH in Emlichheim, met het houderijconcept Optimum Vita waarbij eieren op het bedrijf worden bebroed en de kuikens uitkomen in de stal. Groot Koerkamp is directeur van Agromix Broederij en Opfokintegratie in Lunteren.

Capaciteit van 800.000 kuikens per week

In de nieuwe broederij komen 28 HatchTech-voorbroedmachines voor elk 115.200 broedeieren en 12 HatchCare-uitkomstkasten voor elk 95.040 broedeieren. De initiatiefnemers willen starten met een capaciteit van 500.000 kuikens per week en uitgroeien naar 800.000 kuikens.

[([002_860_rb-image-2705826.jpeg]:inzetgroot)]

Als de vergunningsfase volgens verwachting wordt doorlopen, zal de bouw in januari starten en zal de broederij in het derde kwartaal van 2016 operationeel zijn. Illustratie: OptiBrut

Groot Koerkamp: “Grote Duitse gecontracteerde vleeskuikenvermeerderingsbedrijven zorgen voor de aanvoer van kwalitatief hoogwaardige uniforme broedeieren.” Knol voegt toe: “Zodat we vanuit één herkomst grote, uniforme koppels vleeskuikens kunnen leveren.”

[([003_577_rb-image-2705827.jpeg]:inzetgroot)]

De bouw vergt een investering van €15 miljoen à €16 miljoen. Illustratie: OptiBrut

5D-pluimveevlees

Knol en Groot Koerkamp richten zich op de verkoop van eendagskuikens aan Duitse en Nederlandse vleeskuikenhouders. Ze kozen voor de locatie in Emlichheim omdat die hen de mogelijkheid biedt eendagskuikens te leveren voor de productie van 5D-pluimveevlees, waarbij de productie van broedeieren (op vermeerderingsbedrijven), van eendagskuikens (in de broederij), van vleeskuikens (op vleeskuikenbedrijven) en van voer in Duitsland plaatsvindt, evenals het slachten van de kuikens.

OptiBrut presenteerde zich deze week tijdens de LIV in Hardenberg.

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees