AlgemeenAchtergrond

Natuurmonumenten: voltooi EHS

Voltooiing van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), inclusief aanleg van ecologische verbindingszones, is hard nodig.

Planten- en diersoorten kunnen dan makkelijker de gevolgen van de klimaatverandering opvangen. Dat zegt Harm Piek van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering tot 2050. Dat onderzoek is afgelopen zondag gepresenteerd in het radioprogramma Vroege Vogels. Op basis van de resultaten gaat de terreinbeherende organisatie het beheer van haar terreinen aanpassen om de biodiversiteit zo veel mogelijk te behouden. Gedacht wordt aan vroeger maaien van riet- en graslanden en aan verdieping van sloten en plassen.

De temperatuurverhoging leidt ertoe dat planten en dieren zich verplaatsen. Sommige soorten kunnen de snelheid van vier kilometer per jaar waarmee het klimaat zich verplaatst niet bijhouden. Als natuurgebieden niet met elkaar zijn verbonden, levert dat een extra hindernis op. Harm Peik spreekt over risicospreiding. “Als een soort het op de ene plek slecht doet, dan is er even verderop een betere habitat.”Maar dan moet de soort dat andere leefgebied wel kunnen bereiken. De urgentie om de EHS te realiseren, wordt daarom steeds groter, aldus de onderzoeker van Natuurmonumenten.

Opvallend is dat Natuurmonumenten onlangs een manifest naar buiten bracht, samen met zeven andere organisaties waaronder LTO Nederland, waarin het aanvaardbaar werd genoemd om vanwege de bezuinigingen meer tijd uit te trekken voor de EHS. Dat zou dan wel gepaard moeten gaan met het uitstippelen van een nieuw tijdpad.

De Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant) en het Wormer en Jisperveld (Noord-Holland) horen tot de meest kwetsbare natuurgebieden als het gaat om klimaatverandering. Vogels als zwarte specht, korhoen en kuifmees dreigen uit Nederland te verdwijnen.
Maar er zijn volgens Natuurmonumenten ook nieuwkomers, zoals koninginnepage, vuurlibel en zandhagedis.

Beheer
WP Admin