Premium
Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenColumn

‘Omgaan met machtsverlies’

Reacties

  1. Ben het wel met Wouter Van Der Weijden eens dat de landbouw zijn machtspositie heeft verloren. In sommige opzichten is dat misschien zelfs positief. Dan denk ik vooral aan de machtspositie van ZLTO die beleid wist door te drukken op basis van kortzichtig belang wat op dit moment veel problemen geeft.
    Of milieu en natuurorganisaties ook aan macht hebben ingeboet betwijfel ik. Veel Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA en PvdD zijn afkomstig van milieu-, natuur- en dierorganisaties. Ook bij sommige rechtse partijen zoals PVV en Ja21 hebben sommige Kamerleden nauwe contacten met dierorganisaties.
    ——-
    De stelling dat de trekker-acties een wanhoopsdaad waren om onszelf te doen geloven dat we nog een machtspositie hebben lijkt mij een juiste analyse. Een deel van de boeren is er nog niet aan toe om met de nieuwe werkelijkheid om te gaan.

  2. rustig allemaal
    komt tijd komt raad
    over paar jaar voedsel zo duur
    dat jan modaal honger krijgt
    daar na komt en krijgt de gene die voor voedsel zorgt het voor het zeggen
    zonder rechter of af te dwingen
    nee op de knie en danken voor alles als er maar eten is
    dat doen dan al die nu menen het wiel op nieuw uit te moeten vinden

  3. De groene kerk heeft de macht gegrepen. Lees Ronald Plasterk vandaag in de Telegraaf. EU ondergraaft het democratisch bestel. We zijn er allen bij. Dus niet over 10 jaar geschokt reageren. Wir haben es nicht gewusst.

  4. Goede uitleg over de verschuiving van d emacht in Nederland. De verliezende partijen worden genoemd. maar de grote winnaar blijft onbenoemd en dat zou wl ens de grootste narcist kunnen zijn nl. de Brusselse burelen, die zonder enig democratische achtergrond voor onze hele Europese Unie beslissen wat goed en slecht is. Waarbij de commissaris van de in ons land gedesimeerde partij de boventoon voert, zonder ruggespraak en verantwoording.
    Ik weet dat we veel vooruitgang te danken hebben aan de EEG en later de EU maar nu dreigen we ten prooi te vallen aan de dictatuur van de Europes Commissie (een niet door het volk gekozen bestuurders), die zich als alwetend opstelt.

  5. Natuur organisaties hebben zoveel macht dat de politiek er in meegaat, en vervolgens individuele bedrijven via de rechter dwangsommen opgelegd krijgen.

  6. Tegenstanders van de boeren zien de boerenorganisaties graag aanschuiven om het landbouwakkoord te tekenen. Dat is een slecht teken. Landbouw zal aan het korste eind trekken en moet daar dan mee instemmen.