Bij drie dode waterbuffels in de oostelijke Duitse deelstaat Brandenburg is mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Foto ter illustratie. Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

MKZ bij drie waterbuffels in Duitse deelstaat Brandenburg

Bij drie dode waterbuffels in de oostelijke Duitse Deelstaat Brandenburg is mond-en-klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Dat meldt landbouwminister Hanka Mittelstädt van de Duitse deelstaat Brandenburg in Duitse media. De elf overige dieren op de locatie waar de besmetting is vastgesteld, worden geruimd.

De besmettingen werden vastgesteld in het district Märkisch-Oderland, dat tussen Berlijn en de Poolse grens ligt. Volgens Mittelstädt wordt nog onderzocht hoe de dieren de ziekte hebben opgelopen. Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft de besmetting met MKZ bevestigd en onderzoekt het virustype en de herkomst van het virus.

Rondom het besmette bedrijf is een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied van 10 kilometer ingesteld. Het buffelbedrijf heeft op een afstand van 18 kilometer een tweede locatie, in Hönow. Onderzoek moet uitwijzen of hier ook dieren besmet zijn.

Uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Duitsland: drie waterbuffels op een boerderij in Hönow, nabij Berlijn, stierven door de ziekte. Bron: Google Maps

Het is voor het eerst sinds 1988 dat er een geval van MKZ is in Duitsland. Het land was niet betrokken bij de grote uitbraak in 2001, waarin ook Nederland zeer zwaar getroffen werd door MKZ. Veel dieren werden daarbij geruimd, nadat een uitbraak die in Engeland was begonnen zich ook naar Nederland had verspreid.

In Europa was de meest recente uitbraak van MKZ in 2011 in Bulgarije. In Turkije, het Midden-Oosten en landen in Afrika, Zuid-Amerika  en Azië komt het virus veelvuldig voor.  “Illegale importen uit deze landen vormen een blijvende bedreiging voor de Europese veehouderij”, aldus het FLI.

Dieren zijn zichtbaar ziek

MKZ is alleen besmettelijk voor evenhoevige dieren zoals koeien, varkens en geiten. Ook wilde evenhoevige dieren, zoals herten en wilde zwijnen zijn gevoelig voor het virus. Dieren die besmet zijn, krijgen blaren in de bek, op de uier en bij de poten. Dieren zijn zichtbaar ziek. Het virus kan dodelijk zijn. Het virus is niet gevaarlijk voor de mens. Vaccinatie tegen MKZ is mogelijk, maar in Europa geldt vanwege de afzet van producten een non-vaccinatiebeleid.

Het Nederlandse ministerie van landbouw heeft nog geen officiële melding vanuit de Duitse autoriteiten ontvangen, maar schrikt van de berichtgeving in Duitse media. LVVN wacht op meer informatie vanuit Duitsland. “Op basis daarvan kijken we of er maatregelen nodig zijn, zoals hygiënemaatregelen en het in beeld brengen van risicovolle transporten”, laat een woordvoerder van het ministerie in een eerste reactie weten.