Volgens minister Van der Wal biedt een afbouwregeling voor oude boeren 'geen soelaas voor het tijdig bereiken van onze doelen'. AlgemeenNieuws

Minister wil geen afbouwregeling oudere boeren

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof ziet niets in een afbouwregeling om oudere boeren zonder opvolgers te laten stoppen en zo stikstof te reduceren. Dat schrijft de bewindsvrouw in antwoord op het voorstel van CDA-Kamerlid Derk Boswijk.

In augustus stelde het Kamerlid in een set vragen aan de minister voor om een regeling voor boeren die de komende 10 tot 12 jaar willen stoppen te bedenken.

Zij zouden nu al kunnen inschrijven voor een ruimhartige stoppersovereenkomst. Voor de onontkoombaarheid moet dit ook notarieel worden vastgelegd. De toekomstige stikstofwinst kan dan al worden ingeboekt, maar wordt pas geëffectueerd op het moment dat de betreffende boer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Boswijk ziet mogelijkheden onder de 60% van de 16.000 boeren die geen opvolger hebben voor hun bedrijf en ouder zijn dan 55 jaar.

‘Geen soelaas voor tijdig bereiken doelen’

Van der Wal noemt het voorstel ‘sympathiek’, maar “vooruitlopen op ondernemersbeslissingen in de toekomst biedt helaas geen soelaas voor het tijdig bereiken van onze doelen”, schrijft de stikstofminister.

Ze verwijst daarbij naar de uitspraak van de Raad van State die het vorige stikstofprogramma, het PAS naar de prullenbak verwees, omdat vooruitlopen op toekomstige stikstofwinst niet mogelijk is. Wel ziet Van der Wal dat boeren die op termijn willen stoppen, dit voornemen kunnen melden in de gebiedsprocessen. “Dit kan bijdragen om de opgave in een gebied te halen.”

Kleiner bedrijf in aanloop naar pensioen

In diezelfde oudere groep boeren ziet Boswijk ook ondernemers die bereid zijn om in de aanloop richting hun pensioen de bedrijfsomvang al terug te brengen. Ook hier zou een regeling voor in het leven geroepen kunnen worden, denkt de CDA’er. Boeren zouden dan tegen vergoeding hun veestapel in kunnen krimpen, is het idee.

Zo’n vergoeding is volgens Van der Wal momenteel niet mogelijk. “Binnen de huidige stoppersregelingen bestaat wel de mogelijkheid om niet het gehele bedrijf, maar slechts een locatie te beëindigen. Opzet, werking en bereik van de stoppersregelingen hebben onze voortdurende aandacht.” Daarbij kijkt het ministerie ook naar het verkleinen van de veestapel waardoor een bedrijf extensiever gaat werken, met minder vee per hectare landbouwgrond. “Extensivering, mits blijvend, draagt immers bij aan het behalen van de stikstofdoelen,” aldus de minister.

Doeljaar 2030

De partij van Derk Boswijk, het CDA, heeft deze zomer laten weten dat wat hen betreft het kabinet niet zo strak vast moet houden aan het doeljaar 2030. Boswijk zei vandaag op Radio 1 dat het pleidooi daarvoor niet te letterlijk opgevat moet worden.

In de wet staat nu nog het jaar 2035, voor dat jaar zouden de 55-jarigen uit het voorstel van Boswijk wel richting de pensioengerechtigde leeftijd zijn.

Het voorstel van Boswijk kwam eerder dan de uitspraken van CDA-leider Hoekstra over het ‘niet-heilig-verklaren’ van het doeljaar.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Ja het is allemaal leuk en aardig . Boeren die vrijwillig willen inleveren kan en mag niets . Maar de vraag is om vrijwillig in te krimpen wel verstandig is . Dit als je nu ziet dat er met de kleinere bakkers,slagers enz. ook heel simpel wordt omgegaan . Als top ambtenaren nu al advies aan minister geven laat maar falliet gaan is goed voor de markt werking en arbeidsmarkt . Hoe gaat het dan met de kleinere boer als deze de kosten ziet stijgen en zijn omzet niet kan vergroten en de kosten niet kan doorberekenen . Wat ik mij afvraag is waar zijn we met zijn alle mee bezig . Proberen elkaar gek te maken met regels en wetjes . De moraal ridder uithangen met boycot en overspoeld worden met mensen die op de vlucht zijn . Dat we mensen helpen die echt vluchteling zijn is in mijn ogen geen probleem . Maar economische vleuchtelingen die geen gevaar lopen maar hier wel de zaak opstelten zetten en proberen de dienst uit te maken . Krijgen hier meer aandacht dan de hard werkende ondernemer die nu in nood komt . Maar in verleden altijd aan de economie bijgedragen heeft . En de belasting centjes maar al te graag in ontvangst genomen zijn . Mijn vrees bestaat dat dit op termijn de kleinere boer ook te wachten staat want zij worden steeds meer afhankelijk gemaakt van de overheid .

  2. vd Wal mag idd opstappen, maar wat ik weer mis in het filmpje is hoe anderen sectoren hun bijdrage leveren:( Ook daar hoor je nog steeds niks van. DATASTEAL gaat nog gewoon door met gif uitstoten.
    Dat bewijst maar weer dat ze onze grond nodig hebben om te bouwen en voor nieuwe industrie.
    Goedkoop aan grond komen en straks dubbel en dwars verkopen. Een investering van 45 miljard die straks 90 opbrengt.

  3. Bij vd Wal is er niets mogelijk , ze voert alleen uit wat haar door de WEF is aangedragen. Wel een gemiste kans want het voorstel van Boswijk had ik niet bij voorbaat afgeschoten.

Beheer
WP Admin