CDA-Kamerlid Derk Boswijk. - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

CDA’er Boswijk stelt afbouwregeling oudere boeren voor

Oudere boeren die wellicht in de komende tien tot twaalf jaar willen stoppen, kunnen ook bijdragen aan het creëren van stikstofruimte voor blijvers, meent CDA-Kamerlid Derk Boswijk.

Hij stelt in Kamervragen aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en voor Natuur en Stikstof voor om daar een regeling voor te bedenken.

Als die groep boeren, waarvan dus de laatsten waarschijnlijk over 12 jaar stoppen, komt hun ‘stikstofwinst’ van het stoppen van hun bedrijf een paar jaar te laat om de 50% reductie van ammoniakuitstoot in 2030 te halen.

Vrijwillig

Boswijk suggereert een vrijwillige regeling voor boeren zonder opvolger. Zij zouden nu al kunnen inschrijven voor een ruimhartige stoppersovereenkomst. Voor de onontkoombaarheid moet dit ook notarieel worden vastgelegd. De toekomstige stikstofwinst kan dan al worden ingeboekt, maar wordt pas geëffectueerd op het moment dat de betreffende boer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Boswijk ziet mogelijkheden onder de 60% van de 16.000 boeren die geen opvolger hebben voor hun bedrijf en ouder zijn dan 55 jaar.

In diezelfde groep boeren ziet Boswijk ook ondernemers die bereid zijn om in de aanloop richting hun pensioen de bedrijfsomvang al terug te brengen. Ook hier zou een regeling voor in het leven geroepen kunnen worden, denkt de CDA’er. Boeren zouden dan tegen vergoeding hun veestapel in kunnen krimpen, is het idee.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

Beheer
WP Admin