Minder melkaanvoer ondanks hoge melkprijs
Nu de melkprijs hoog ligt, kan je ervoor kiezen om harder te voeren om een hoger saldo te behalen. Toch lijken veehouders er niet voor te kiezen.
Moet je met deze hoge melkprijzen keihard voeren? Met die vraag hield de groep ‘Home Made Eiwit’ zich in juni bezig. Home Made Eiwit is een vervolg op het project ‘Eiwit van eigen land’.
Melkvaanvoer blijft achter
De melkaanvoer blijft achter ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt daarom alsof boeren juist niet vol gas aan het voeren zijn. Verantwoorde Veehouderij wijst op het Amerikaanse begrip ‘milk feed ratio’. Daarmee bepalen veehouders hoe hard ze de koeien kunnen voeren voor de productie van een kilo melk. Het laat zien wat de verhouding is tussen de prijs van een kilo voer en de prijs van een kilo melk. Dat kan heel simpel door de melkprijs te delen door de voerprijs. Als de melkprijs drie keer zo hoog is als de voerprijs, dan wordt dat gezien als gunstig. Als de melkprijs nog geen twee keer zo hoog is als de voerprijs, dan remmen Amerikaanse veehouders de melkproductie.
In cijfers van Agrimatie is te zien dat het verschil tussen krachtvoerkosten en melkopbrengsten tot en met de zomer van vorig jaar altijd kleiner was dan 10 cent. Afgelopen mei was het verschil 13 cent. Toch ligt de melk voer ratio zelfs nog onder de kritieke grens om de melkproductie te remmen.
Hoger saldo per kilo melk
Je zou dus kunnen stellen dat er weinig reden is om hard te voeren. De voerprijzen liggen immers ook op een hoog niveau. Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP Agro Advies stelt in het artikel van Verantwoorde Veehouderij dat we in Nederland niet onbeperkt kunnen melken. Met een hogere melkproductie kom je in een hogere fosfaatklasse. De Leeuw zegt dat het beter is het om te streven naar een hoger saldo per kilo melk. Benut eerst je eigen ruwvoer en begin daarna pas met het voeren van krachtvoer. Maar laat het niet ten koste gaan van de diergezondheid. Waar dat optimum zit, is voor elk bedrijf anders. De kosten liggen hoger, maar de melkprijs ook. Uiteindelijk zorgt dat per saldo voor meer opbrengst.
LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL
Nieuwsbrief zuivelmarkt
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.
Hoe zien de krachtvoerkosten er tegenwoordig uit in nederland? Vroeger was dat 8-10 ned centen per ltr melk. Snijmais f0,25 en graskuil f 0,30 per kg ds. Vers gras f 0,10 per kg ds. Is er veel veranderd?