Windmolens. Milieuclubs zijn groot voorstander van windenergie, maar niet in de buurt van hun eigen huis. - Foto: Bert Jansen AlgemeenOpinie

‘Milieuclubs kieperen problemen over de schutting’

Dat het klimaat verandert, kunnen we niet ontkennen. Dat het een wereldprobleem is ook niet. Maar de wijze waarop de Nederlandse milieumensen ermee omgaan, is ronduit een lachertje.

Ze lossen niks op, maar kieperen de problemen die ze zien over de schutting. Net zoals ze een groot voorstander zijn van windenergie, maar uit hun vel springen als de windmolens in de buurt van het eigen huis komen. Zoals in Amsterdam. Daar verzetten bewoners en natuurorganisaties zich tegen de komst van windmolens in het IJmeer. Overal dus, maar niet in hun achtertuin.

Rechtszaak tegen Shell

Dat ondervond ook Shell. Die verloor een rechtszaak, die Milieudefensie had aangespannen. Shell moet in 2030 de CO2-uitstoot al met 45% hebben teruggebracht. Shell gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, maar is ondertussen druk bezig de CO2-uitstoot terug te brengen. Dat doet het concern onder meer door bezittingen in het olie en gasrijke gebied vlakbij de staat Texas te verkopen. Aan wie? U raadt het al: andere oliemaatschappijen. Zoals het Amerikaanse Chevron en Devon Energy. Die staan te trappelen om er olie en gas te gaan winnen.

Resultaat: Shell beperkt zijn CO2-uitstoot, maar anderen nemen het over. Er komt niet minder uitstoot. Maar de postzegeldenkers van de milieugroepen kraaien victorie. Zij hebben gewonnen. Ja, op papier in ons kleine landje. Maar ze hebben gewoon het probleem van de CO2-uitstoot over de schutting – grenzen in deze – gekieperd.

Milieumaatregelen varkenshouderij

Hetzelfde gebeurt met varkens. In Nederland wordt het houden daarvan steeds minder aantrekkelijk. Je wordt als varkenshouder met de nek aangekeken. Er komen allerlei milieumaatregelen, die de vestiging of uitbreiding van varkensbedrijven onmogelijk maken. Milieuminnaars zijn blij. Met rechtszaken hebben ze het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Het aantal varkens in Nederland daalt. Met hun postzegelblik kijken ze echter niet verder. Het ontgaat hun dat elders in Europa in snel tempo de varkensstapel groeit.

Het ontgaat milieuclubs dat elders in Europa in snel tempo de varkensstapel groeit

Vorig jaar zijn er 3 miljoen varkens bijgekomen. Meer dan de helft daarvan kwam er in Spanje bij, zo meldt het Europees bureau voor Statistiek, Eurostat. Er vindt daar een ongekende groei plaats. Het land heeft Duitsland van de eerste plaats verdrongen. Dus, Nederland mindert, Europa heeft meer varkens, ja zelfs onze Zuiderburen België hebben meer varkens.

Minder CO2 in Nederland, meer in het buitenland

En onze postzegeldenkende milieuminnaars blijven blij. Met een dode mus, maar dat hebben ze niet door. Wat we in Nederland minderen, komt er elders dubbel bij. Inclusief de bijbehorende CO2-uitstoot. Zielige mensjes, die lieden. Jammer dat Nederland, inclusief de rechterlijke macht, achter hen aanloopt.

Reacties

  1. Zo ken ik vergaderboer weer,goede column ga zo door, tegenstanders hebben de boeren al meer dan genoeg die ook in boerderij een podium krijgen tot vervelens aan toe.

  2. Voor iedere kolencentrale die in het westen sluit gaan er in azie 100 open. Jullie hebben de afgelopen jaren regelmatig zitten te wachten op regen. Je moet wel verschrikkelijk dom zijn om na zo’n ervaring bereid te zijn om ook nog te willen wachten op wind of zon! Zonder batterij opslag voor de opgewekte energie en een noodagregaat als plan#B kun je met wind en zon helemaal niks. En als het koud is laat wind het afweten en smelt de sneeuw niet meer van de panelen. Afgelopen winter zijn er in Texas daardoor iets van 80 mensen doodgevroren.

  3. Eindelijk iemand die het kernachtig durft te zeggen (en Boerderij die het durft te publiceren).

    Nu nog doorsturen naar De Telegraaf, Volkskrant, Het Parool en De Groene Amsterdammer …

Beheer
WP Admin