13 mei 2019; dierenactivisten bezetten een boerderij in Boxtel (N.-Br.) en demonstreren voor een beter welzijn van dieren in de veehouderij. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Meldpunt dierenextremisme opgeheven

Het centrale contactpunt bij de politie voor de melding van dierenextremisme, zoals stalbezettingen, is ruim drie jaar na de oprichting opgeheven.

Meldpunt dierenextremisme is opgeheven. Dat blijkt uit antwoorden van minister Dylan Yesilgöz-Zegerius op Kamervragen van de VVD-Kamerleden Thom van Campen en Ingrid Michon-Derkzen.

Het meldpunt van de Landelijke Eenheid was in 2019 opgezet, naar aanleiding van een bezetting door dierenrechtenactivisten in Boxtel. In maart van dit jaar is het meldpunt opgehouden te bestaan. De politie heeft andere prioriteiten, schrijft Yesilgöz.

‘Geen nieuwe meldingen bij meldpunt dierenextremisme’

Yesilgöz zegt dat de Dienst Landelijke Informatieorganisatie van de politie sinds 2019 geen meldingen kreeg over nieuwe incidenten. De contactgegevens van het meldpunt waren gedeeld met verschillende landbouw- en veehouderijorganisaties.

Er is wel een zogenoemd handelingskader opgesteld, aan de hand waarvan de politie kan optreden. Bij acute situaties moeten veehouders of anderen bellen met 112, stelt de minister.

Veiligheidsdiensten: gevaar op incidenten is klein

Het is lastig vat te krijgen op dierenrechtenextremisme. De nationale veiligheidsdiensten schatten het gevaar op grootschalige incidenten klein in. De activisten gebruiken meestal vreedzame methoden van actie, aldus de minister.

Mogelijkheden om activisten te weerhouden via de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is niet mogelijk, schrijft de minister. De APV is namelijk niet bedoeld voor gemeentelijke regelgeving op privéterreinen.

De internationale politieorganisatie Europol ziet ook geen taak voor zich weggelegd voor het signaleren van grensoverschrijdend dierenrechtenactivisme. Verschillende inlichtingendiensten wisselen wel informatie uit over dierenrechtenextremisme.

Inzet van drones boven erf

Ondertussen overlegt Yesilgöz met onder andere LTO Nederland over de mogelijkheden om het gebruik van drones boven het boerenerf te regelen. Tevens bekijkt de minister de mogelijkheden voor het afschermen van adressen bij Kamer van Koophandel.

Reacties

  1. Jammer dat die lieden dit bericht ook lezen; kunnen ze weer gerust acties uitvoeren. Als er geen meldingen zijn kost het de politie ook geen mankracht, toch? Foute beslissing van de minister.

Beheer
WP Admin