Vanwege het weer starten voorjaarswerkzaamheden later dan normaal. Columnist Leen Ampt ziet tijdens het poten veel kievitsnesten of kuikentjes. - Foto: ANP AkkerbouwColumn

‘Meer weidevogels op akkers dan in natuurgebied’

Weidevogels broeden in toenemende mate op onze akkers en steeds minder in het natuurgebied aan de andere kant van de dijk.

Weer een voorjaar om niet te vergeten. De verschillen in hoeveelheid neerslag zijn zeer groot. Wij hebben het tot nu toe goed getroffen. Vaak trokken buien net langs of er viel maar een klein buitje. Helaas is er in veel gebieden in Nederland weer serieuze schade. De meeste voorjaarswerkzaamheden hebben ruim een maand vertraging. Uiteindelijk valt de achterstand in groei hier nog mee. Door het wisselvallige weer zijn de uien en bieten snel gekiemd en mooi boven gekomen. De meeste aardappelen zijn hier ook gepoot en het goede weer van deze week word door velen benut om te frezen.

Lees ook: Voorjaarswerk loopt bijna maand achter

Kievitsnesten op percelen

Kenmerkend voor zo’n laat seizoen is dat we met het poten veel kievitsnesten of kuikentjes zien. Op sommige percelen leken het er meer dan ooit. Een mooi gezicht, maar best lastig als je een aantal keren per gang uit de trekker moet om die kleine eigenwijze propjes op het gepote te zetten.

Steeds vaker komen er in onze omgeving vogelspotters met grote statieven en camera’s (vreemde vogels). Als ze denken een bijzondere vogel te zien, zoals vorige week een bijzondere plevier in de uien, trappen ze onmiddellijk op de rem, stoppen midden op de weg en zetten hier een groot statief met camera op. Behoorlijk frustrerend als je er dan met een brede machine of volle vracht poters door de berm langs moet zien te komen. Via sociale media worden zulke meldingen gedeeld met andere liefhebbers, waardoor er de hele dag mensen komen kijken die hun statief opzetten alsof de rest van de wereld ook stil staat.

Lees verder onder de tweet

Wolven

Vorig weekend zag ik op TV een programma over re-wilding in Portugal. Net als in Nederland komt ook daar de wolf steeds vaker voor. Natuurliefhebbers richten een speciaal ras hond af die in de schaapskudde moet leven om de schapen te beschermen. Er waren al twee bedrijfjes waar dit een beetje begon te lukken.

Volgens deze mensen is het belangrijk dat er genoeg wolven komen zodat er tevens genoeg eten voor de gier te vinden is. Om de gier nu in stand te houden, wordt er dagelijks slachtafval gekocht en gevoerd aan deze beesten. De beschermhonden worden ondertussen de dood ingejaagd in confrontatie met de wolf, maar dat laten de documentairemakers aan ieders verbeelding over.

Traditionele landbouw versus natuur

Ons platteland zal de komende tijd misschien moeten veranderen. Het feit dat weidevogels in toenemende mate op onze akkers willen broeden en steeds minder in het natuurgebied aan de andere kant van de dijk bewijst toch volgens mij dat de traditionele landbouw ook goed samen gaat met de natuur. Met de wolf terug in Nederland is het wachten op het eerste menselijke slachtoffer. Zeker als hij zo beschermd blijft als nu of als ook hier zulke re-wilding-programma’s als in Portugal opgezet worden.

Of wacht, dat gebeurt natuurlijk al, de Veluwe en de Oostvaardersplassen zijn natuurlijk een grote vreetschuur. Zelfs boerenbedrijven fungeren als lopend buffet en ondernemers weten hun dieren niet meer de beschermen. Nee, wat mij betreft zal in ons kleine landje de natuur toch met gezond boerenverstand geholpen moeten worden.

Beheer
WP Admin