Het blauwtongvirus rukt nu ook hard op in Noord-Nederland. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Meer dan 2.000 bedrijven besmet met blauwtong

Meer dan 2.000 veebedrijven in Nederland hebben inmiddels te maken met blauwtong. Op 1.488 bedrijven is besmetting aangetoond via bloedonderzoek. Daarnaast zijn er 771 bedrijven ‘klinisch positief’, zo blijkt uit een nieuwe update van de NVWA.

Het blauwtongvirus rukt nu ook hard op in Noord-Nederland. Waar de eerste besmettingen zich concentreerden in en rond Midden-Nederland, zijn er inmiddels ook vele tientallen besmettingen in Friesland zo is te zien op de kaart van de NVWA. Limburg blijft tot zover nog gevrijwaard.

Ook in de provincie Zeeland blijkt toch nog geen blauwtong te zijn vastgesteld. Hoewel er eerder wel een besmetting was gemeld in Middelburg, blijkt het virus toch niet aangetoond. “De dierenartspraktijk had het betreffende dier klinisch positief verklaard, maar omdat dit het enige dier in de omgeving was heeft hij ook nog bloedmonsters genomen en deze opgestuurd naar de GD. De uitslag van het laboratoriumonderzoek was negatief, vandaar dat hij weer van de kaart is afgehaald”, zegt een woordvoerder van de NVWA.

Zeeland en Limburg zijn daarmee de enige provincies waar het blauwtongvirus niet officieel is vastgesteld.

Elke drie minuten sterft schaap

Met name onder schapen zorgt het blauwtongvirus ondertussen voor grote sterfte. De Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) schat in dat er in heel Nederland dagelijks zo’n 400 tot ruim 1.000 schapen zijn doodgegaan de afgelopen dagen, terwijl dit er vorig jaar in dezelfde tijd zo’n 100 tot 200 waren.

NSFO-directeur Reinard Everts becijfert bij het Vlaamse dagblad De Standaard dat de gemiddelde oversterfte hiermee neerkomt op 520 schapen per dag. Oftewel: elke drie minuten sterft er in Nederland een schaap aan blauwtong, zo zegt hij.

Drie maal daags paracetamol

De Universiteit Utrecht waarschuwt in navolging van de GD dierenartsen om op te passen met de inzet van NSAID’s voor pijnstilling bij zieke schapen. Bij sectie van overleden schapen met blauwtong is nierbeschadiging veelvoorkomend. Gebruik van NSAID’s geeft een extra risico op nierschade, vooral bij dieren met verschijnselen van uitdroging.

De universiteit adviseert dierenartsen om paracetamol te gebruiken voor de pijnstilling, en dan specifiek: humane paracetamol-tabletten. Een alternatief is de paracetamol die als diergeneesmiddel is toegelaten en toegediend kan worden via het drinkwater, maar hierbij ligt over- of onderdosering op de loer van dieren die al heel erg ziek zijn.

De universiteit adviseert een dosering van driemaal daags 10 tot 20 mg/kg, wat neerkomt op driemaal daags 1-3 paracetamol tabletten van 500 milligram afhankelijk van het formaat van het schaap. Daarbij moeten dieren wel goed gemonitord worden, omdat er weinig ervaring is met het gebruik van paracetamol van schapen.

Voor schapen zijn bijna geen diergeneesmiddelen officieel geregistreerd. Paracetamol is dat ook niet. Paracetamol mag alleen via de cascaderegeling worden toediend, op voorschrift van een dierenarts. Zonder tussenkomst van een dierenarts is het gebruik van paracetamol bij schapen dus niet toegestaan.

Reacties

  1. Handig bij dit nieuwsbericht, het actuele kaartje waar met blauwtong besmette en klinisch positieve bedrijven zich in Nederland inmiddels bevinden: (Link) deze reactie is automatisch gemodereerd