Madlener verwacht geen impasse om waterkwaliteit
Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat gaat er niet vanuit dat niet voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) in 2027 tot een soortgelijke impasse leidt als bij stikstof.
Dit bericht is geüpdatet met reactie Kamer
In een brief aan de Tweede Kamer geeft Madlener aan dat hij niet verwacht dat ontwikkeling van woningbouw, infrastructuurprojecten, landbouw, de ontwikkeling van defensie en bedrijfsactiviteiten op grote schaal stil komen te liggen vanwege de Kaderrichtlijn Water. Wel verwacht hij dat dit voor individuele projecten grote impact kan hebben.
Problemen door KRW vermijden
Madlener zegt dat er wel voorbereidingen worden getroffen om problemen door de KRW zoveel mogelijk te voorkomen. In de eerste plaats noemt hij het extra impulsprogramma en de maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast worden bedrijven en overheden zo goed mogelijk geholpen bij de vergunningverlening en om te zorgen dat de vergunningen goed op orde zijn. Dat moet ervoor zorgen dat eventuele problemen die kunnen ontstaan bij rechtszaken zo vroeg mogelijk in beeld zijn.
Ook zet Nederland in op aanvullende uitzonderingsmogelijkheden in gevallen waar de toestemmingverlening in het gedrang komt. Dat gebeurt vooral bij activiteiten die maar tijdelijk tot een verslechtering van de waterkwaliteit zorgen en bij activiteiten die alleen bestaande verontreiniging verplaatsen. “Hierover is tussen de lidstaten overeenstemming bereikt. Momenteel vinden de onderhandelingen plaats met het Europees Parlement en de Europese Commissie”, aldus Madlener.
De minister erkent dat er extra maatregelen nodig zijn om de doelen op tijd te halen. Hij had de kritiek van de Europese Commissie na de Nederlandse tussenevaluatie ook verwacht. Voor de zomer zal hij met aanvullende maatregelen komen. Hij benadrukt daarbij dat bij het nemen van extra maatregelen wel rekening moet worden gehouden met alle andere belangen: ruimte, economie en milieu. En ook met de keuzes over de inzet van schaarse capaciteit en financiële middelen.
Nederland niet enige land met problemen
Nederland is niet het enige land dat problemen heeft met het behalen van de waternormen uit de KRW. Van de Europese wateren waarvan de gegevens bekend zijn, voldoet 40% aan de normen voor een goede ecologische toestand. 26,8% van de wateren voldoet aan de normen voor de chemische toestand. Dat percentage is de afgelopen jaren afgenomen, vanwege strengere normen en betere monitoring. Volgens Madlener geeft het wel een vertekend beeld, vanwege het one out all out-principe: als één stof de norm overschrijdt, voldoet het water niet meer.
De Europese Commissie vraagt Nederland vooral om de nutriëntenvervuiling drastisch te verminderen. De commissie benadrukt dat 50% van de belasting van de landbouw afkomstig is. Volgens Madlener wordt hier gehoor aan gegeven via de actieprogramma’s nitraatrichtlijn. Bij het voorkomen van chemische stoffen benadrukt de minister dat sprake is van een dalende trend.