De Europese Commissie heeft de voorwaarden voor derogatie gepubliceerd. LTO vindt deze een hard gelag voor de akkerbouw en veehouderij. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

LTO: opnieuw onderhandelen over derogatie

De nu binnengehaalde derogatie met bijbehorende voorwaarden heeft grote impact op zowel de veehouderij als de akkerbouw, ziet LTO Nederland. De belangenorganisatie pleit voor heronderhandeling. Tweede Kamerleden willen dat de effecten van de derogatiebeschikking snel in kaart worden gebracht.

De derogatiebeschikking van de Europese Commissie is een schijnoverwinning, vindt LTO. De belangenorganisatie vindt dat de overheid in Brussel met de vuist op tafel moet slaan om te onderhandelen over de mestregels voor zowel veehouders als akkerbouwers de komende jaren.

Lees ook: Brussel wil 22% minder mestproductie in 2025

Voorwaarden afbouw derogatie hard gelag

De voorwaarden die aan de afbouwperiode van de derogatie vast zitten, betekenen een hard gelag voor de sector. Lang was onduidelijk of Nederland derogatie zou krijgen en hoe die eruit kwam te zien. Het mestseizoen voor dit jaar is voorbij en deze week publiceerde de Europese Commissie de derogatiebeschikking. De duidelijkheid die nu in de beschikking zit, heeft grote impact op zowel de veehouderij als de akkerbouw, ziet LTO.

De veehouderij mag minder mest produceren en akkerbouwers moeten (ook) rekening gaan houden met bufferstroken van minimaal 3 meter langs sloten en andere waterlopen. Daarbij hekelt LTO de verhoogde administratie die komt kijken bij de mestboekhouding in de vorm van (elektronische) registratie op gebruik van minderalen.

LTO wil 2023 als overgangsjaar

LTO noemt het onwerkbaar dat de Europese Commissie de derogatievoorwaarden ziet als manier om de transitie van de landbouw te ondersteunen, terwijl nog niet alle details van onder andere het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het 7e Actieprogramma Nitraat zijn uitgewerkt. “De invulling van het beleid is dus nog onzeker en ondernemers weten niet waar zij exact rekening mee moeten houden, terwijl dit beleid wel al per 2023 in zou moeten gaan,” schrijft de belangenclub in zijn verklaring.

En ook: “De eerste gewassen voor volgend teeltseizoen zijn alweer gezaaid en afspraken met andere telers of afnemers voor 2023 al zijn gemaakt.” Wat LTO betreft moet het aankomende jaar dus aangemerkt worden als overgangsjaar; met vereenvoudigingen binnen het GLB en uitstel van middelvoorschriften binnen het actieprogramma nitraat tot 2024.

De belangenorganisatie vraagt de Tweede Kamer om zich uit te spreken over hoe de derogatievoorwaarden zijn te rijmen met het toekomstperspectief voor de landbouw.

Kamer wil snel duidelijkheid

De effecten van de derogatiebeschikking moeten snel in kaart worden gebracht. De vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft woensdag een verzoek aan de landbouwminister gedaan om een impactanalyse te maken. De Kamer toonde zich verrast over de publicatie van Boerderij over het concept-besluit over de derogatie van de Europese Commissie. De Europese Commissie haalde het document weer offline toen duidelijk werd dat media erover berichtten.

Kamerlid Thom van Campen (VVD) zei woensdag dat de conceptbeschikking van de Europese Commissie “heel ver ingrijpt in de bedrijfsvoering, ik wil spoedig een impactanalyse”.

Niet wachten op nieuwe minister

Daar moet ook een uiteenzetting bijkomen over de acties die Nederland heeft ondernemen voor het behoud van de derogatie, zegt Caroline van der Plas (BBB). CDA’er Derk Boswijk wil zo snel mogelijk een debat met de verantwoordelijk minister, hij hoeft daarvoor niet te wachten op de benoeming van een nieuwe minister van landbouw. “De huidige minister kan dat debat prima voeren”, aldus Boswijk. Hij verbaasde zich erover dat stukken waar de Kamer om heeft gevraagd bij hem komen via een bericht in Boerderij en niet van het ministerie.

De Kamer praat volgende week met de minister over het mestbeleid.
De Europese Commissie heeft de concept-beschikking weer offline gehaald na de berichtgeving van Boerderij over het document.

Reacties

  1. Gooi derogatie gewoon overboord heeft ons al genoeg gekost onder ander met de fosfaatrechten, de mestmarkt vindt zijn eigen weg wel zeker met de huidige kunstmest prijzen. Ze willen helemaal niks in brussel enkel minder vee in nl en vervolgens weer geld in ontwikkeling stoppen in het oosten van de eu. Ze zullen ons blijven uitknijpen.

  2. En dan moet het niet gaan overeen paar kleine aanpassingen in het concept ,maar het totale concept moet van tafel .
    Als dat niet lukt ,DAN HELAA S NEXIT!!
    We hebben Brussel niet nodig om de sector te slopen .
    Want dat probeert de Nederlandsen regering zelf al .

  3. Leg de burger uit dat landbouwproducten veel duurder worden door de keuzes van de politiek. Ploeg ook massaal de graslanden om en plaats daar borden bij met de zelfde strekking. Boeren moeten zich meer richten op burgers en minder op politici. Als rfc ‘derogatiemelk’ gaat verkopen die 3 cent per ltr goedkoper is dan de standaard melkprijs wordt dat deze winter een hit. En zijn de burgers om.

    1. Dan krijgen derogatie boeren ook 3ct minder voor de melk of je moet bedrijven die niet mee doen aan de derogatie er ook voor op laten draaien .
      Dat zie ik nog niet gebeuren

Beheer
WP Admin