LTO riep vorige week op om op de maandag na het Hemelvaartsweekend, de koeien binnen te houden, als statement. Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

LTO in ‘actiestand’ om stikstof

De koeien van melkveehouder Ben Apeldoorn in Woudenberg staan geduldig te wachten bij het hek aan de achterkant van de stal.

Maar vandaag blijft het hek dicht, vanwege de actie van LTO Nederland en Team AgroNL om aandacht te vragen voor het onwerkbaar wordende stikstofbeleid. LTO gaat wat meer in de actiestand, vertelt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, dat is nodig om het stikstofbeleid ‘drastisch om te buigen’, want zo het nu gaat, hebben boeren weinig vertrouwen in een stabiele toekomst voor hun bedrijf.

Publiciteitsactie

Drie jaar (en een dag) nadat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof van tafel heeft geveegd, vraagt de belangenbehartiger met deze publiciteitsactie de aandacht van het brede publiek en met name de overheid om een voor boeren werkbaar en houdbaar stikstofbeleid. De aanleiding op de korte termijn is de onzekerheid over het vergunningsvrij kunnen beweiden en bemesten, na een hele rits uitspraken, recent de bijna dertig van de rechtbank in Overijssel.

Koeien binnen houden

“Dat is tegen alle logica in”, ziet Van der Tak. “Weidegang is goed voor het dierenwelzijn, er is minder machinewerk nodig voor voeren en bemesten en het zorgt ook nog eens voor minder stikstofemissie.” Dus riep LTO vorige week boeren op om op de maandag na het Hemelvaartsweekend, de koeien binnen te houden, als statement. Boeren doen dat wisselend, ziet van der Tak: “Niet iedereen doet mee, velen vinden het lastig in het bedrijfspraktijk te passen, daar heb ik begrip voor.”

Op social media delen boeren met #30meikoeuitdewei hun foto’s van het afgelopen weekend, toen de koeien wel naar buiten gingen en de beelden van maandag, zonder weidegang.

Als ik zou stoppen, denk ik niet dat de Veluwe daar beter van wordt

Daar sluit melkveehouder Apeldoorn zich bij aan. Hij houdt 125 stuks melkvee op een traditionele roostervloer, ‘daar hoort weidegang bij, in de vergunning. Moet ik daar nu een aparte vergunning voor aanvragen?’. Hij heeft weinig vertrouwen dat de huidige politici met de bestaande strategie het stikstofprobleem op gaan lossen. Bij collega-boeren in zijn regio, de Gelderse Vallei, ziet hij ook weinig animo om bijvoorbeeld mee te doen met een opkoopregeling. “Je hebt niet echt het idee dat je bijdraagt aan een oplossing. Als ik zou stoppen, denk ik niet dat de Veluwe daar beter van wordt.” Wat hem betreft moet de stikstofminister eerst eens de Kritische Depositiewaarde (KDW) overboord gooien. “En de natuur beoordelen op de staat, in plaats van op getallen achter de komma.”

Vrijstelling voor weidegang

Die strategie klinkt als muziek in de oren van LTO-voorman Van der Tak. De komende tijd wil hij met LTO nóg meer hameren op werkbaar beleid. “Voor weidegang moet een vrijstelling komen, voor onbepaalde tijd. Voor de bouw is er nu twee keer een half jaar vrijstelling, maar dan zitten we over een tijd weer met hetzelfde gedoe. Boeren willen weten waar ze aan toe zijn, want voor alles apart een vergunning aanvragen, dat soort trajecten duren veel te lang.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin