Demissionair minister Carola Schouten noemt het overeengekomen kader een verbetering voor de sectoren ten opzichte van de overeenkomst uit 2004. Foto: ANP AlgemeenNieuws

LNV en Rendac akkoord over werkwijze kadavertarief

Het ministerie van landbouw en Rendac zijn tot een akkoord gekomen over het financiële kader voor het uitvoeren van de wettelijke taak van het verwerken van kadavers.

Voor de periode 2022-2027 wordt een nieuw contact gesloten voor vijf jaar. Demissionair minister Carola Schouten van landbouw noemt het overeengekomen kader een verbetering voor de sectoren ten opzichte van de overeenkomst uit 2004, zowel als het gaat om de berekeningsmethode van de tarieven, als bij de transparantie voor de tariefsopbouw. De tarieven die worden berekend voor de wettelijke taak mogen bestaan uit een vergoeding van de werkelijke kosten plus een redelijke opslag. Omdat er zeventien jaar is gewerkt met systematiek uit 2004, wordt op sommige onderdelen een afbouwscenario ingevoerd.

Herziening van de destructiemarkt

Het ministerie zegde in maart het contract met Rendac op vanwege onvrede over de tarieven en de transparantie die het bedrijf bood bij de totstandkoming van de tarieven. De ophaalbijdragen voor kadavers zijn de laatste jaren verdubbeld ten opzichte van de periode 2011-2016. Het ministerie werkt nog aan een verkenning naar een herziening van de destructiemarkt, waarbij mogelijk ook nieuwe partijen toegang krijgen tot deze markt.

Beheer
WP Admin