Als landsadvocaat treedt Pels Rijcken voor de Rijksoverheid op als juridisch adviseur en advocaat in zo'n 1.000 rechtszaken per jaar. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Landsadvocaat: niet handhaven bij PAS-melder lastig, maar niet onmogelijk

Handhaving bij PAS-melders categorisch uitsluiten, is juridisch niet mogelijk. Dat schrijft landsadvocaat Pels Rijcken in een advies aan het kabinet.

De landsadvocaat maakte op verzoek van minister Van der Wal (Stikstof) een juridische analyse over handhaving en ondersteuning van PAS-melders. Daarvan hebben zich tot 1 december 2.488 gemeld voor legalisering, blijkt uit een Kamerbrief van eind december. Zeven PAS-melders hebben intussen een vergunning gekregen en 28 melders zijn legaal op basis van intern salderen, schrijft de minister, die hieraan toevoegt dat dit dus niet snel genoeg gaat.

Categorisch niet handhaven zit er niet in, wel is het in individuele gevallen soms mogelijk om af te zien van handhaving, volgens de landsadvocaat. Dat kan in twee bijzondere omstandigheden: ofwel er is concreet zicht op legalisatie (dat is er nu bijna nergens) ofwel handhavend optreden staat niet in verhouding tot de doelen die de handhaving dient.

Beroep op het evenredigheidsbeginsel

Zo’n beroep op het evenredigheidsbeginsel is lastig, maar niet onmogelijk. De landsadvocaat wijst erop dat de PAS-melders te goeder trouw gehandeld hebben en dat de illegale situatie tijdelijk is. Ook zijn de deposities die zij veroorzaken, beperkt. Tegelijk ondervinden ze wel financiële gevolgen. Weegt dat alles op tegen het natuurbelang? Daarvoor moet een rechter dat belang wegen. De landsadvocaat wijst erop dat rechters hier zwaar aan tillen. Het natuurbelang is Europees geborgd, bovendien is de natuur vaak zwaar overbelast.

Kansloos is het al met al niet om, in individuele gevallen, af te zien van handhaving. Wel is het dan nodig om het natuurbelang ‘anders te adresseren’. Dat zou op twee manieren kunnen. Ten eerste een ecologische onderbouwing. Hoe zwaar wordt de natuur benadeeld door de depositie veroorzaakt door de PAS-melder? De tweede mogelijkheid is de natuur op een andere manier ontlasten. De landsadvocaat noemt opkopen en verplaatsen als mogelijkheid, al kan opkoop van productiecapaciteit gezien worden als staatssteun.

De landsadvocaat wijst ook naar het bemestingsverbod dat Overijssel ingesteld heeft voor verpachte gronden als voorbeeld van een manier om ruimte te maken voor PAS-melders. ‘De kern is uiteindelijk dat hoe meer concrete maatregelen ten behoeve van de natuur worden doorgevoerd, hoe groter de kans is dat een besluit om af te zien van handhavend optreden in rechte stand houdt.’

Extern salderen mogelijk staatssteun

Opkopen van een bedrijf, en daarmee extern salderen, is een mogelijkheid maar kan mogelijk gezien worden als staatssteun. Garantstelling door de overheid voor PAS-melders zodat die zelf stikstofruimte kunnen verwerven, is volgens de landsadvocaat eveneens juridisch wel mogelijk. Dit moet wel per geval beoordeeld worden. Ook gelden hier staatssteunregels.

Minister Van der Wal concludeert dat ‘het oplossen van de meldingenproblematiek complex is’ en ziet in het advies van de landsadvocaat een ondersteuning voor de aanpak die het Rijk en de provincies nu volgen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Rijcken is geen domme boer? Nou ik ken geen enkele boer waarbij de knecht er met de trekker en de meid vandoor gaat zonder dat de boer het door heeft.
    Bij Pels Rijcken zijn ze echter niet zo wakker: De positie van Pels Rijcken, in het bijzonder de notariële tak, kwam in 2020 onder druk te staan wegens een verduistering van 11,4 miljoen euro door notaris en oud-bestuursvoorzitter Frank Oranje.

    Ook heeft Pels Rijcken meerdere malen gelogen over haar (dubieuze) rol in de toeslagenaffaire. Het verbaast mij dan ook niets dat @Even anders indirect te maken heeft gehad met dit corrupte kantoor.

    1. Armer, ik heb wel eens met de landsadvocaat te maken meestal indirect maar toch, Rijcken is geen domme boer die zomaar wat uitkraamt zoals jij in meer of mindere mate suggereert. Hij krijgt natuurlijk vanuit het werkveld het nodige aangereikt, haalbare casussen en achteraf gezien dus ook onhaalbare. Ik acht een beroep op het evenredigheidsbeginsel of proportionaliteitsbeginsel niet bij voorbaat kansloos dit is dan in het voordeel van de PAS melder, vaak dienen er zaken die voor boeren nadelig uitpakken, maar om te beweren dat Rijcken zomaar wat zegt getuigt van weinig inzicht hij is een bekwaam advocaat (soms win je en soms –)

Beheer
WP Admin