Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

‘Landbouw uit handelsverdrag Mercosur niet reëel’, zegt Schreinemacher

Handelsminister Liesje Schreinemacher probeert niet een uitzondering voor de landbouw af te dwingen in het handelsverdrag van de Europese Unie met de Zuid-Amerikaanse landen in Mercosur. De Tweede Kamer vroeg het kabinet eerder in te zetten op een handelsverdrag waarvan de landbouw is uitgezonderd.

Schreinemacher zegt dat zo’n opstelling in de onderhandelingen Nederland binnen de Europese Unie buitenspel zet. Volgens haar is landbouw een essentieel onderdeel van een handelsakkoord. Zij redeneert dat zij zich tegen het verdrag uitspreekt als ze wil dat de landbouw wordt uitgezonderd van het verdrag. Het kabinet wil pas een definitief standpunt innemen als het verdrag er – naar verwachting in 2024 – concreet ligt.

Wie bepaalt, Kamer of kabinet?

De opstelling van de minister wekt verbazing van SP en Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Kamerlid Frans Futselaar (SP) vroeg zich af wat voor zin het heeft als de Kamer in meerderheid oproepen doet aan het kabinet en dat het kabinet die vervolgens niet uitvoert.

“Dit is niet hoe het moet gaan”, zei Futselaar, die bijval kreeg van Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). Als alle ministers op deze manier met uitspraken van het parlement omgaan, dan ‘is er nooit meer serieuze parlementaire controle’, aldus Futselaar.

Minister blijft beter aan tafel

VVD’er Jan Klink zegt dat het van groter belang is om aan tafel te blijven bij de Mercosur-onderhandelingen. Hij is het eens met het standpunt van de minister dat pas in 2024 een definitief standpunt kan worden ingenomen over het verdrag. Een handelsverdrag tussen Europese Unie en Mercosur kan nadelig zijn voor de rundveehouderij (vlees). Ook zijn er mogelijke voordelen voor de zuivel en de varkenshouderij. De heffingen op de invoer van rundvlees, pluimvee en suiker uit de Mercosur-landen worden bij een handelsverdrag drastisch verlaagd. Vooral de Europese industrie heeft voordeel van een akkoord.

Nieuw-Zeeland

Teunissen maakt zich ook zorgen over de gevolgen van het handelsverdrag met Nieuw-Zeeland. Zij snapt niet dat Europa kiwí‘s, zuivel en vis uit Nieuw-Zeeland wil halen, terwijl die producten ook dichterbij te verkrijgen zijn. Zij vindt dat meer energie moet worden gestoken in de verduurzaming van de landbouw in Europa. Volgens haar moeten geen producten van de andere kant van de wereld worden gehaald.

Reacties

  1. Of een minister moet handelen naar de wens van de kamer kun je gewoon opzoeken in de wet. Politici in die kamer moeten dat gewoon weten. Of de minister moet luisteren of die politici zijn dom bezig.

Beheer
WP Admin