Foto: Koos Groenewold AkkerbouwColumn

‘Landbouw is altijd kalenderlandbouw geweest’

Bij ons thuis lag vroeger op 10 november het erf vol bieten. Mijn vader vond dat de uiterste rooidatum, gezien de kans op sneeuw en vorst en de effecten op de bodem van rooien onder slechte omstandigheden. Mijn moeder vond deze vorm van kalenderlandbouw niet leuk: het was haar verjaardag en je ontvangt niet met een erf vol modder en zonder parkeerruimte.

Landbouw is altijd kalenderlandbouw geweest, al lang voor de overheid kwam met een meitelling en met data om mest te mogen uitrijden. Zaaikalenders, graslandkalenders, geen aspergeoogst na St. Jan en ooit werd St. Geertruid op haar naamdag gesmeekt ons te vrijwaren van een muizenplaag. Als er in dit land één bedrijfstak is die werkt met de seizoenen en de kalender, dan is het de landbouw.

Natuurlijk is 1 oktober ontzettend arbitrair, het had best ook 27 september of 4 oktober kunnen zijn

Inmiddels hebben belangenbehartigers de term kalenderlandbouw effectief ingezet om, met dank aan het NOS-journaal, de burger wijs te maken dat je aardappelen in het hele land voor 1 oktober moet hebben gerooid. Terwijl vrijwel elke boer ervoor kiest om zijn stikstofbudget aan te wenden voor later rooien als dat profijtelijk is en dan het jaar erna wat minder te strooien op de granen of de mais.

Frustratie over aanscherpen regels begrijpelijk

Ik begrijp de frustratie over aanscherpingen in regels om de milieudoelen te halen. Het neerleggen van de kosten van schoner water bij het bedrijfsleven doet pijn. En natuurlijk is 1 oktober ontzettend arbitrair, het had best ook 27 september of 4 oktober kunnen zijn. Goede reden om van je te laten horen. Maar het bewerken van het grote publiek met onjuiste informatie lijkt me onverstandig.

Je moet niet raar staan te kijken als burgers de NVWA bellen als ze nog een aardappelrooier na 1 oktober zien. En intussen hoor ik steeds vaker de vraag of een vanggewas wel effectief genoeg is: is er geen graslandverplichting of scheurverbod nodig op die hoge zandgronden waar gras door aardappelen of boomkwekerij wordt vervangen?

Er zijn vast betere oplossingen dan de gewraakte ‘kalenderlandbouw’ om de KRW-doelen te halen. De aardappelindustrie zou er verstandiger aan doen om die voor het voetlicht te brengen. Misschien kan dat nog ingepland voor Sint Silvester, net op tijd voor de kabinetsformatie.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Een heel slappe column van Krijn Poppe met heel slappe argumenten! De data waar landbouw rekening mee hield, zijn ontstaan door eeuwenlange ervaring. De data waar we nu rekening mee moeten houden zijn ontstaan op kantoor! Door mensen zonder enige (praktijk) kennis!

  2. han, overbevolking dat is de waarheid, de kern van de vervuiling…. ik reed gisteren langs de zuivering van s hertogenbosch en de dieze was wit van het schuim, ging zo met een vaart de maas in…. en dan de boeren maar op het schavot plaatsen…

  3. Waar geachte schrijver over spreekt is de tijd van vroeger toen we nog genoegen namen met een opbrengst die vele malen kleiner was dan nu. daar komt bij dat de data geent waren op de weersverwachting m.a.w. de kans op vorst en sneeuw speelde een belangrijke rol in dezen. Maar indien de datum wegens weersomstandigheden niet gehaald dan was er meestal nog een uitloop van enkele weken alvorens de vorst definitief was en door middel van handwerk was er ten tijde van overvloedige regen nog het nodige mogelijk (er was speciale vakantie voor oogsten en in nood was er een militaire macht om in te zetten). Helaas heeft de ontwikkeling ons ingehaald en is handwerk onmogelijk en zijn onze machines niet instaat om (te) veel regenwater te trotseren.
    Wilt u toch de KDW halen, dan zal hiervoor niet d eboer moeten bloeden, hij doet reeds decennia zijn stinkende best om een goedkoop voedsel pakket neer te leggen, waarbij de rest van de keten zich voorziet van een goede marge. Waarom mag de Grootste Oorzaak van de (eventuele) vervuiling nooit benoemd worden- Overbevolking) Deze laatste werd in 50 jaar gelden wel genoemd in Rapport van Rome. Toen < 4 miljard mensen op aarde.

Beheer
WP Admin