De deelnemers van Home Made Eiwit constateren dat in de winter de meeste eiwitrijke kuil het beste past in het winterrantsoen van de koeien. - Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Juiste kuil open voor betere benutting eiwit van eigen land

Het aandeel mais verminderen en de best passende kuil openen, zorgen voor een betere benutting van eiwit van eigen land.

In het project Home Made Eiwit wordt in studiegroepen gestuurd op verhoging van het aandeel eiwit van eigen land. Daarnaast wordt gestreefd naar een betere benutting van het gewonnen eiwit.

Uit de overleggen van de afgelopen maanden blijkt dat de veehouders drie belangrijke knoppen hebben om aan te draaien. De eerste is vermindering van het eiwitniveau in de rantsoenen tot 155 gram eiwit. De tweede is (kleine) vermindering van het aandeel snijmais. Dan is er minder eiwitcompensatie nodig en kan een deel van de mais bewaard blijven voor voeren naast weidegang. Dat kan overigens alleen als er graskuil voldoende is. Niet overal laat de ruwvoerpositie graskuil dat toe.

Kies best passende graskuil

De laatste knop, en zeker niet de onbelangrijkste, is het kiezen van de best passende graskuil. Normaliter worden de eerste en tweede snede bewaard voor de winterrantsoenen van het melkvee. Maar dit jaar blijkt met name de eerste snede erg weinig eiwit te bevatten. Daarom is het beter de kuilen met de hoogste ruweiwitgehalten op te zoeken en deze eerst op te voeren in de winter.

Meeste eiwit van eigen land in laatste snede

De laatste sneden bevatten dit jaar het meeste eiwit van eigen land. Deze passen dus beter in het winterrantsoen. Daarnaast is het verstandig om kuilen die laat in het seizoen gemaakt zijn snel op te voeren, omdat relatief natte en eiwitrijke kuilen vaak moeilijk stabiel in de conservering blijken.

De eerste snede kan dan bewaard blijven tot de koeien weer naar buiten gaan en deze kuil te voeren naast vers gras. In 2021 bevatten de voorjaarskuilen ook al weinig eiwit. Als deze kuilen in de winter gevoerd worden naast een redelijk aandeel mais is eiwitcompensatie via aankoop onvermijdelijk om de koeien op de norm te blijven voeren. Dat stuurt het aandeel eigen eiwit de verkeerde kant op.

Reacties

Beheer
WP Admin