Hooi lossen met een grijper scheelde enorm veel werk mits het goed gebeurde. Het hooi was op het land op een bepaalde manier op de kar gestapeld. Het moest zorgvuldig laag voor laag van elkaar gepakt worden om te voorkomen dat de hele vracht op de grond belandde. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Hooi lossen in 1957: grote plukken in de grijper

Met een elektrisch aangedreven grijper ging hooi lossen in de helft van de tijd.

Deze foto uit 1957 toont het opbergen van hooi. Om het helemaal bovenin te krijgen, maken de mensen gebruik van een grijper. Deze werkt met een elektrisch aangedreven lier. Voor die tijd trok een paard de grijper omhoog maar eind jaren vijftig was dat al nauwelijks meer aan de orde.

Krachtig stroomnetwerk

Hooi lossen met een grijper was één van de methoden die in die jaren gangbaar waren. Anderen werkten met transporteurs en wie het echt voor elkaar had, gebruikte een blazer. Daarvoor moest er wel een krachtig stroomnetwerk zijn want zo’n blazer kon wel vijf tot tien pk nodig hebben. Een ander nadeel van dit apparaat was de enorme hoeveelheid stof die ermee rondging. Maar verder niets dan lof.

De grijper deed geen stof opwaaien. Ook deed dit werktuig in iets mindere mate een aanslag op het stroomnet. Tussen de drie en zeven pk ging ermee heen en hij nam ook minder plaats in dan een blazer. Een rail met een lier, meer was er niet nodig los van een stevige dakconstructie die het gewicht van een grijpvol kon hebben.

Aanzienlijke arbeidsverlichting

Op de foto pakt de grijper hele plukken hooi van de wagen. Er waren ook systemen die werkten met netten. Dan kon een nog grotere hoeveelheid per keer omhoog. Maar ook zonder net betekende deze werkwijze een aanzienlijke arbeidsverlichting. Tot die tijd moest het allemaal handmatig. Minstens vier man waren ervoor nodig om het hooi, gemiddeld 1.200 kilo per wagen, omhoog te krijgen en te verdelen. Met de grijper kon drie man het in vier uur.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin