Premium
'Te weinig vrachtwagenchauffeurs veroorzaken grote logistieke problemen'. - Foto: Michel Velderman PluimveeColumn

‘Hoe erg is een vmbo-advies?’

Reacties

  1. Jongens en meiden met nuchter boeren verstand die wat kunnen met hun handen zijn bij ons goud waard en kunnen overal terecht. Er is een flink tekort aan jonge mensen die niet bang zijn voor vieze handen en ze worden heel best betaald.

  2. Ik heb wel het idee dat in het algemeen de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat.
    Waarbij je vroeg na de LAS al klaar was voor een loopbaan, is dit hedendaags na het vmbo echt lang niet altijd meer.

    Op deze vroegere basisopleiding had je ook nodig de mogelijkheden tot complete proefbedrijven waar je de theorie in de praktijk kon oefenen. Nu heb je alleen nog maar stages en hopelijk een bedrijf dat sporadisch openstaat voor een bedrijfsbezoek.

    Wanneer je door wilde leren ging je nog de MAS doen, een enkeling ging nog de HAS doen. Nu zie je juist dat steeds meer jongeren de HAS gaan doen na het MBO, ook ik. Wanneer ik thuis mijn opdrachten liet zien, kon mijn vader, die alleen de LAS heeft gedaan, zich ook herinneren dat hij deze opdrachten moest maken. Toch wel zorgwekkend, dat dergelijke stof nu als hoger onderwijs wordt gezien en vroeger bij het lagere onderwijs al een standaard was.

    Ditzelfde geldt ook bij de oude LTS. Als tiener kreeg je te maken met alle facetten van techniek en bouw. Uiteindelijk ging je je specialiseren. Met de 16 kon je gewoon gaan werken. Met ervaring en cursussen kon je jezelf opbouwen. Nu kun je pas gaan specialiseren vanaf de 16 jaar en heb je nog nooit kaas gegeten van andere facetten. Van generaties boven mij is het mooi om te zien dat ze allemaal weten wat de basisonderhoud van een auto is, hoe je redelijk kunt lassen, elektra kunt aanleggen en kunt metselen. Met het onderwijs van nu kom je er nooit of gering mee in aanraking…

  3. ik ben het helemaal eens met schrijver, We moeten het Beroepsonderwijs meer promoten. Helaas in de gezinssfeer wordt het de jongeling bijna verboden om die richting te kiezen en daar komt bij dat de echte beroepsopleiding op lager en middelbaar niveau is verworden tot een veredelde MULO school met een klein beetje beroepsonderwijs. Er is in Den Haag en vooral bij onze politieke partij van het onderwijs niemand die zich sterk durft te maken voor een onderwijsvorm waarbij een beroep op plaats 1 komt en de algemene vorming daarna. Als ik alles op een rij zet, zijn we ongeveer 100 jaar terug in de tijd, toen het Ambachtsonderwijs werd opgezet en gepromoot, om vakmensen te krijgen voor de “nieuwe economie”. ten tijde van de modernisering van het onderwijs (ca 1970) is er door oude politieke leiders al gewaarschuwd voor de op termijn dreignde tekort aan Vakmensen. Dus 50 jaar lang is er niets anders aan gedaan, dan deze schoolvorm afbreken en het vakonderwijs ontmoedigen. Laat de ouders eens slim worden en vragen waar hun zoon / dochter gelukkig / blij van kan worden, kantoorwerk (hoofd) of met hoofd en handen werken, waarbij eigen inzicht telt (monteur, verpleging, groenvooziening etc.)

  4. Wat er mis is met een vmbo advies? Dat deze kinderen banen gaan hebben die in ons economisch systeem financieel ondergewaardeerd worden, waardoor ze een totaal ander toekomstperspectief hebben dan de theoretisch geschoolden.

Beheer
WP Admin