De grens tussen advies, verkoop en besturen van het bedrijf is vaak diffuus - Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Hoe afhankelijk ben je als ondernemer?’

De afwikkeling van de renteswaps maakt duidelijk dat te veel boeren daadwerkelijk leunen en steunen op hun ‘adviseur’.

Op 5 juli is het Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB gepubliceerd. Een hele mond vol. De contracten die in deze dossiers zijn gebruikt bevatten nog veel meer termen waarbij menig boer zich achter de oren krabt. Toch zijn er veel van deze contracten (blindelings) getekend. Wellicht zegt dit iets over de bank, maar wat zegt dit over jezelf als ondernemer?

Calimero-positie

Heel tekenend in deze vond ik de discussie die ik eind juni had met een Ierse boer. Hij had een nieuw contract getekend met zijn melkverwerker. Zijn broer – met wie hij samen in de firma zit – was er niet voor, maar hij had besloten wel te tekenen. Hierbij had hij een twijfelachtig argument: “De melkfabriek is een groot concern en ik ben een kleine boer. Als ik voor de rechter kom wegens een meningsverschil, dan stelt de rechter mij toch wel in het gelijk”. Hij kiest voor de positie van Calimero.

‘Waarom teken je een contract waarvan je niet snapt wat erin staat?’

Ik vraag me af waarom je als ondernemer een contract tekent waarmee je het niet eens bent. En een stap verder, waarom teken je een contract waarvan je niet snapt wat erin staat? Hoe afhankelijk ben je als ondernemer? Of andersom, hoe zelfstandig ben je als ondernemer?

Als adviseur heb ik de taak om mensen te helpen en niet om ze om de tuin te leiden. Als ondernemer moet je altijd goed weten wat er wordt geadviseerd en waarom. Als ondernemer blijf je ook zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Inzicht in het geheel en het begrijpen van alle consequenties is essentieel. Op dat punt mogen agrarische ondernemers zich best eens achter de oren krabben.

In hoeverre leunen en steunen boeren volledig op hun adviseurs? In mijn beleving zijn er veel boeren die daadwerkelijk leunen op hun adviseur. Het is dan bijna alsof de adviseur het bedrijf bestuurt. Uiteraard zijn er ook boeren die zelf hun koers bepalen en heel goed zelf weten wat ze willen en verwachten! Hierbij is het wel goed om de gekozen strategie te bespreken met adviseur(s) en leveranciers.

Leverancier of adviseur

Een leverancier verkoopt u iets materieels: krachtvoer, een trekker, of tijdelijk-geld bijvoorbeeld. Een adviseur is, volgens Wikipedia, iemand die zijn of haar kennis in dienst stelt van. In Nederland zijn deze twee functies erg in elkaar vergroeid. De vraag blijft echter wel wat de kerntaak is van de persoon die bij u het erf op stapt. De achtergrond die de adviesgever heeft, zegt niets over de kwaliteit van het advies. Echter als u weet vanuit welke achtergrond het advies wordt gegeven, kan het wel zijn dat je het advies anders beoordeelt.

Terug naar het herstelkader voor de Swap-contracten. Niet iedereen is blij met de geboden compensatie, sommigen vinden het te weinig. In dit dossier is het belangrijk om ook te kijken naar je eigen rol. Je kunt slachtoffer zijn en je kunt je gedragen als slachtoffer. Dat zijn twee verschillende zaken. De eerste overkomt je en voor de tweede kies je, het Calimero-effect. Mijn tip aan u: zorg dat u begrijpt wat u tekent en houd vooral zelf de regie.

Beheer
WP Admin