AlgemeenNieuws

‘Het hing al een tijdje in de lucht’

Doetinchem – De NVV en LTO zeggen niet verrast te zijn door het aftreden van bestuursvoorzitter Tillman van Vion. Ook een van de grootste leveranciers van de slachterij vindt dat de situatie in de hele keten bedroevend slecht is.

Doetinchem – “Het is geen goed teken”, vindt Edwin Michiels, varkensboer in Melderslo. Hij levert wekelijks 120 vleesvarkens onder sterconcept aan Vion. “Het is een signaal dat het niet goed gaat met Vion en met de varkenshouderij. Uit het vertrek van Tillman spreekt geen vertrouwen uit in de toekomst. De vleescooperaties in landen om ons heen doen het beter dan Vion. Het bedrijf weet te weinig marge te halen om rendabel te kunnen zijn. Ik verwacht niet dat betalingstermijnen opnieuw worden opgerekt. Dat heeft in het voorjaar al zoveel onrust gegeven onder de varkensboeren. Als ze verstandig zijn, doen ze dat niet nog een keer.”

Martin Houben in Ysselsteyn levert elke week 1.100 vleesvarkens aan Vion. “Het zal te maken hebben met de tegenvallende prestaties die hij de afgelopen jaren heeft geleverd. Vion staat blijkbaar niet op de rails. Daarom moest hij weg. De slachtcapaciteit op de slachterijen in Helmond en Boxtel wordt geintensiveerd om efficienter te kunnen werken. Dat  hadden ze al veel eerder moeten doen. Vion heeft te lang gewacht.”

Voor Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), is het aftreden van Tillmann geen verassing. “Het hing al een tijdje in de lucht. Het oprekken van de betalingstermijnen richting varkenshouders was toentertijd al een teken dat het niet goed ging. Vion is een versnipperd bedrijf door de aankoop van veel failliete bedrijven in het verleden. Het was de taak van Tillmann om het bedrijf na zijn voorganger Daan van Doorn te consilderen, dat is niet gelukt”, aldus Zwanenburg. De NVV-voorzitter hoopt dat Dirk Kloosterboer, de opvolger van Tillmann, het bedrijf meer een gezicht kan geven. “Vion is een anoniem bedrijf geworden en Tillmann zag je nooit op boerenbijeenkomsten. Dat straalt toch weinig respect uit naar de leveranciers”, aldus Zwanenburg.

Tiny Schepers is een van de vier varkensboeren die lid is van de cooperatie Van de Heyde Hoeve. De cooperatie levert wekelijks 5.000 varkens aan Vion. “Als de financiele resultaten niet goed zijn, dan wordt er gesnoeid. Vion moet weer eens geld gaan verdienen. Maar niet alleen Vion heeft problemen, de hele keten. In 1990 waren er nog 29.000 varkenshouders in Nederland. Nu nog 5.000. Als zoveel varkensboeren de deur dicht doen dan houdt het een keer op. De keten moet weer gezond worden en marges evenredig verdeeld.”

“Het is geen verrassing dat een bedrijf als Vion na tegenvallende resultaten maatregelen moet nemen om kosten te besparen. Het is belangrijk dat een slachterij kan blijven investeren in nieuwe methodes en technieken”, aldus Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij bij LTO-Nederland. Ten Have heeft vertrouwen in Kloosterboer.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin