Grote prijsstijging rundvlees in VS na meer vraag, in Europa minder vraag
In de Verenigde Staten stijgen rundvleesprijzen met 30% in vergelijking met de afgelopen 12 maanden. Dat is het gevolg van een sterke consumentenvraag naar rundvlees en een afnemend aanbod. In Europa neemt de vraag naar rundvlees juist af. Nederland produceert wel meer rundvlees.
Dat blijkt uit het kwartaalrapport van Rabobank. In andere werelddelen ziet het bedrijf een tegenovergestelde beweging. In Australië zijn prijzen juist 30% gedaald. De bank verwacht dat de wereldwijde productie dit jaar 1% daalt ten opzichte van 2022. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor concurrentieposities van rundvleesexporteurs en brengt een verschuiving teweeg in handelsvolumes. Inmiddels is de Amerikaanse rundvleesexport in het tweede kwartaal gedaald met 14% en steeg de invoer met 5%.
Exporterende landen, zoals Australië, Mexico en Canada richten hun pijlen op de VS. In andere werelddelen neemt de vraag van rundvlees juist af. Vooral in Aziatische landen die, in aanloop naar een economie zonder covid, flinke hoeveelheden rundvlees hebben ingekocht. Nu blijft de consumptie achter en blijven voorraden rundvlees liggen. De concurrentiepositie van rundvlees ten opzichte van varkens- en kippenvlees is slecht.
Europese vraag rundvlees daalt
In Europa neemt de vraag naar rundvlees af. Desondanks liggen gemiddelde rundvleesprijzen in de Europese Unie nog zo’n 16% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De gemiddelde in de eerste week van augustus daalt ten opzichte van vorig jaar wel met 2%.
In Nederland is de productie in de eerste vijf maanden van dit jaar met 3% toegenomen. Hierin heeft volgens Rabobank de uitstoot van melkkoeien het grootste aandeel, dat zelfs 10% hoger uitkwam. Teruglopende winstgevendheid speelt hierin een grote rol, maar melkveehouders streven ernaar om hun aantallen runderen wel op peil te houden. Onzekerheid rondom milieuvergunningen en uitkoopprogramma’s zorgen voor volle melkveestallen. In Europa is de rundvleesproductie juist met 5% gedaald. Hogere prijzen zijn echter niet mogelijk door een teruglopende vraag.
Hier in frankrijk ook lagere prijzen voor rundvlees. De industrie heeft veel geimporteerd uit belgie en duitsland om de prijs te drukken. Echter de veehouders wachten gewoon af en verkopen niet. De industrie baalt en heeft na de vakantie weer gewoon dieren nodig. Veehouders die vandaag verkopen zien dat ze de dagen erop al de dieren ophalen. Er is gewoon een tekort. Het is een strijd om de prijs. Dom want bij te lage prijzen stoppen de veehouders hier gewoon. Gaan ze straks bij de industrie janken dat er geen voldoende dieren meer zijn. Als je jarenlang de boeren uitknijpt houdt het gewoon een keer op. De toekomst is rundvlees uit zuid amerika en graan uit oekraine. Europa produceert te weinig voor eigen volk.
Armer
In Frankrijk gaan ze heus niet kauwen op een afgemolken koe je moet kwaliteit leveren dat betekent vleesvee. In mijn kenniskring is het motto liefst één keer in de week een goede biefstuk en één keer een gehaktbal en varkenslapje dan 7 dagen per week taai vlees van afgemolken melkkoeien
Je kan het vlees wat het bijproduct is van oude melkkoeien totaal niet vergelijken met het malse vlees van speciaal voor het vlees gefokte jong vleesvee.
Dat heb je juist
Ik heb voor kort blonde d’ Aquitaine gefokt en daar leuk mee geboert maar een afgemolken koe is voor de massa en ik weet dat bij de melkveehouders ook maar sporadisch een stuk goed vlees op het bord komt ook zij kiezen voor de uitgemolken Clara 4