Foto: Koos van der Spek AlgemeenNieuws

Greenpeace spant kort geding aan tegen staat om uitstoot stikstof

Greenpeace spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid om een snellere reductie van de uitstoot van stikstof af te dwingen.

Er loopt al maanden een rechtszaak van Greenpeace om het Nederlandse stikstofbeleid, maar als de staat pas na het vonnis in die zaak in actie komt, is dat volgens de milieuorganisatie ‘te laat’.

“Dit zijn rechtszaken die we niet willen starten”, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen over het kort geding. “Maar we zien geen andere mogelijkheid, omdat de overheid niet met maatregelen komt die de meest kwetsbare natuur wel kunnen redden.”

Kort geding steekt in op eerdere bodemprocedure

Vorig jaar juli begon Greenpeace een uitgebreidere bodemprocedure om te zorgen dat de staat de stikstofneerslag op de meest kwetsbare natuur voor 2025 en 2030 drastisch vermindert. Veel natuur is nog gevoeliger voor stikstof dan gedacht, meldt Greenpeace zaterdag. Daarom wil de organisatie dat de overheid onmiddellijk in actie komt. Met het kort geding wil Greenpeace de staat dwingen om in de bodemprocedure al voor het vonnis met een concreet beleidsplan en extra maatregelen te komen.

Greenpeace krijgt bij het kort geding steun van milieuorganisaties als Mobilisation for the Environment (MOB), Milieudefensie en het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ook de ‘Caring-movement’ waaronder Caring Farmers hebben zich bij de groep aangesloten.

Greenpeace stelt dat als de rechter in het kort geding oordeelt dat de overheid de stikstofuitstoot op korte termijn moet terugdringen, dit waarschijnlijk leidt tot ingrijpende en mogelijk gedwongen maatregelen voor de veehouderij. De organisatie noemt zelfs als voorbeelden: verplichte uitkoop van piekbelasters, verplicht minder gebruik van krachtvoer en een maximaal aantal dieren per hectare.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. als ze nu eerst 95 % van de bramen en brandnetels uit de natuurgebieden verwijderen ( immers die zijn er veel te veel volgens natuurorganisaties) kunnen daar op die ontstane plaatsen natuur die meer gewenst is groeien… hebben ze natuur gebieden genoeg…

  2. Greenpeace is elke geloofwaardigheid verloren na hun grote leugens over de brent-spar.
    Dus elke bewering van hun kun je met een korreltje zout nemen.

Beheer
WP Admin