Directeur Andy Palmen van Greenpeace (links) zegt dat de stikstofminister een kort geding kan verwachten als ze niet met concrete maatregelen komt. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Greenpeace dreigt opnieuw met rechtszaak om stikstofbeleid

Opnieuw maant milieubeweging Greenpeace de overheid snelheid te maken met de stikstofaanpak. Het is de tweede keer binnen twee jaar dat Greenpeace dreigt met een rechtszaak om het stikstofbeleid.

In mei 2021 stuurde Greenpeace een sommatie aan toenmalig landbouwminister Carola Schouten. En vandaag krijgt stikstofminister Christianne van der Wal opnieuw een sommatie met een grotendeels identieke maar wel geactualiseerde inhoud.

Greenpeace sommeert de minister om binnen twee weken te beloven dat er binnen drie maanden een “een pakket aan concrete en bewezen effectieve maatregelen” is vastgesteld om te zorgen dat de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden uiterlijk in 2025 onder de kritische depositiewaarde (KDW) komt.

De KDW is de norm voor stikstofneerslag waarboven er risico is dat de natuur schade ondervindt van de stikstof.

Intrekken van vergunningen en uitkopen van piekbelasters

Directeur Andy Palmen van Greenpeace zegt dat de minister een kort geding kan verwachten als ze niet met concrete maatregelen komt. De tijd van vrijwilligheid is volgens Palmen voorbij. De natuur is er volgens Palmen zo slecht aan toe dat de oplossing moet komen van het intrekken van vergunningen en het uitkopen van piekbelasters.

Dat de milieuorganisatie de afgelopen twee jaar na de sommatie nog geen rechtszaak is aangegaan heeft te maken met de ontwikkelingen die er tussentijds zijn geweest. In het coalitieakkoord zijn nieuwe afspraken gemaakt, met aanscherping van de doelen. Johan Remkes heeft een nieuw rapport uitgebracht, waarover Greenpeace ook heeft meegepraat.

Palmen zegt dat de overheid zich nu aan de eigen afspraken moet houden. De minister kan een rechtszaak afwenden als ze bij voorbeeld volgende week tijdens het commissiedebat in de Tweede Kamer de gevraagde beloftes doet.

Habitatrichtlijn

De eisen die Greenpeace in 2021 stelde zijn door het vorige en het huidige kabinet niet uitgevoerd. De milieuorganisatie vindt dat de staat al jaren niet voldoet aan de Europese verplichtingen op gebied van natuurbescherming (Habitatrichtlijn). Dat is, meent Greenpeace, onrechtmatig. “We moeten gewoon onze eigen regels naleven”, zegt Palmen.

De Greenpeace-directeur stelt dat Greenpeace in de afgelopen twee jaar steeds meer onderbouwing heeft geleverd voor de stelling dat de meest kwetsbare natuur al in 2025 op omvallen staat.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Een van de oprichters van Greenpeace Patrick Moore is gestopt omdat het niet meer ging om het redden van de planeet maar om het vergaren van geld en macht.

  2. Vd Wal kan trots zijn op zijn lakei Palmen , voert precies uit waarvoor hij is aangenomen. Hij is zijn overheids- en postcodeloterijgeld dubbel en dwars waard!

Beheer
WP Admin