De DanBred Duroc in de opfokstal van fokbedrijf Eskegaard. Van deze eindbeer wordt veel verwacht. Qua groei, maar ook qua werkgemak. - Foto: Niels Hougaard VarkensNieuws

Goede technische resultaten maken het verschil in marge

Tijdens de Finisher Performance-bijeenkomst van Klasse ki en DanBred stond de economie van vleesvarkens centraal. Er is nog een wereld te winnen voor veel bedrijven, zo bleek.

Over tien jaar groeien vleesvarkens mogelijk 978 gram per dag, tegen 903 gram in 2022. De voederconversie is dan 2,42, nu 2,52. De uitval blijft gelijk, 2,2%. In 2042 is de groei misschien wel 1.053 gram per dag en de voederconversie opnieuw 0,1 lager dan in 2032. Dit is het resultaat als je de huidige trendlijn van de technische cijfers doortrekt, vertelde Erik van der Hijden, directeur van FarmAdvies, in zijn mini-college tijdens de zogeheten Finisher Performance-bijeenkomst van fokkerijorganisatie DanBred. Het vleesvarken stond dus centraal.

De verwachtingen zijn hoog op de gebieden van genetica, varkensvoeding en diergezondheid. Met de zakenpartners waarmee DanBred deze dag organiseerde, zijn deze thema’s belicht. DanBred streeft naar vleesvarkens die tot aan de slacht onbeperkt mogen worden gevoerd zonder dat dit de voederconversie onder druk zet. Het zal niet lang duren dat dit vleesvarken op de markt is. In combinatie met een hogere diergezondheidsstatus moet dit concept de vleesvarkenshouderij een impuls geven, is de verwachting.

Economie van VC en groei

Van der Hijden ging vervolgens in op het margeverschil met 100 gram extra groei of een tiende lagere voederconversie. Gemiddeld brengt 100 gram extra groei € 9,26 meer voerwinst. Bij een bovengemiddelde voerwinst loont extra groei natuurlijk veel meer dan in tijden van slechte marges.

Een tiende lagere voederconversie leidt tot € 10,80 extra voerwinst per varken op jaarbasis. In het rekenvoorbeeld is de voerprijs op € 36 per honderd kilo gezet. Van der Hijden komt in zijn werk bedrijven tegen met een voederconversie van 2,8, ruim boven het landelijk gemiddelde van 2,5. Dat leidt onder meer tot grote verschillen in voerkosten. In de eerste helft van 2023 zijn er bedrijven die voerkosten hadden van € 1,08 per kilo groei, maar ook bedrijven die op € 0,85 zaten. De verschillen zijn nog enorm, zo blijkt.

Uit een vergelijking van vier gesloten bedrijven met elk 1.000 zeugen, blijkt dat een paar cent meer of minder marge tot grote verschillen leidt onder de streep. Eén bedrijf in de vergelijking heeft Beter Leven-varkens, twee bedrijven mesten borgen en gelten, en het vierde bedrijf is SPF en mest beren en gelten. Het bedrijf dat het slechtst presteert zit in 2022 met een kostprijs van € 1,88 per kilo, het SPF-bedrijf zit op € 1,57. De opbrengstprijs is respectievelijk € 1,72 en € 1,74 per kilo. Het ene bedrijf heeft een marge van minus € 0,16, het andere houdt bijna € 0,17 per kilo over. De productie is grofweg 3 miljoen kilo vlees, zodat het margeverschil op jaarbasis op een miljoen euro uitkomt.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin