Landbouwbedrijven die meedoen aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), krijgen in december 2023 een voorlopig bedrag van € 150 per hectare uitbetaald. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

GLB-premie fors omlaag: voorlopig bedrag basispremie € 150

Landbouwbedrijven die meedoen aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), krijgen in december 2023 een voorlopig bedrag van € 150 per hectare uitbetaald. Dit bedrag is een voorschot op de basispremie.

LNV heeft inmiddels gereageerd op dit nieuws. Lees ook: Adema garandeert € 207 per hectare GLB-basispremie

Dat hebben het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en RVO vrijdag bekendgemaakt. Daarnaast betaalt RVO in december een voorlopig bedrag uit voor de extra toeslag voor de eerste 40 hectare van een bedrijf. Het voorlopig tarief hiervoor is € 46 per hectare, voor maximaal 40 hectare.

De definitieve bedragen voor de GLB-deelname zijn nog niet vastgesteld. Tot en met donderdag 30 november konden bedrijven hun definitieve aanvraag voor het GLB doen. Het ministerie vreest een tekort in de budgetten en heeft al aangekondigd dat hectaretarieven wellicht lager gaan zijn dan eerder aangekondigd.

Ecopremie lijkt fors omlaag te gaan

LNV laat weten dat de voorlopige bedragen voor de basispremie en de toeslag voor de eerste 40 hectare 85% bedragen van wat zij verwachten dat het definitieve bedrag wordt. Dat zou betekenen dat de volledige basispremie uitkomt op zo’n € 176 per hectare. De extra toeslag over de eerste 40 hectare komt uit op € 54. Dat eerste is fors lager dan de eerder aangekondigde ‘ongeveer € 220 per hectare’. De € 54 aan extra toeslag zou exact het bedrag zijn dat eerder dit jaar hiervoor is aangekondigd.

Ook de ecopremie lijkt fors lager te gaan uitpakken. De voorlopige bedragen hiervan zijn door landbouwminister Piet Adema vastgesteld op € 148 per hectare voor niveau goud, € 74 per hectare voor zilver en € 44 per hectare voor brons. Het ministerie had hiervoor eerder bedragen genoemd van respectievelijk € 200, € 100 en € 60 per hectare. RVO betaalt de ecopremie (ook op basis van de voorlopige tarieven) pas uit als de controles hiervoor zijn afgerond. Dat is in het voorjaar van 2024.

LNV laat weten dat de voorlopige bedragen voor de ecopremie zijn vastgesteld op basis van de gegevens uit de aanmelding en het beschikbare budget. Hierbij is gerekend met het volledige budget. Dus niet met 85% hiervan zoals voor de basispremie, zo bevestigt een woordvoerder desgevraagd. Dat zou kunnen betekenen dat de uiteindelijke bedragen voor de ecopremie niet hoger worden dan dit.

Twee kanttekeningen

Het ministerie noemt echter twee kanttekeningen. Het kan zijn dat uit de definitieve aanvraag blijkt dat niet alle activiteiten gerealiseerd zijn. Een deel van de boeren kan dan terugvallen naar een lager niveau. Hierdoor is er meer budget voor degene die deze niveaus wel behaald heeft. Daarnaast is de minister nog op zoek naar mogelijkheden om het budget op de één of andere manier op te hogen.

Op de vraag of het geen enorme blamage is als dit de daadwerkelijke bedragen zouden worden, reageert een woordvoerder van LNV als volgt: “Je kan zeggen dat er een verkeerde inschatting is gemaakt. Dat is vervelend. Het is duidelijk dat die inschatting volgend jaar beter moet.” Hij wijst erop dat de dit jaar de instapeisen voor de ecoregeling op verzoek van sectororganisaties en de Tweede Kamer zijn verlaagd. Hij noemt het ook ontzettend belangrijk dat boeren gemotiveerd blijven om mee te blijven doen. “Het is belangrijk dat we er aan werken hoe dit volgend jaar beter te doen. Daar moeten we heel hard aan werken.”

Het ministerie gaat de definitieve bedragen ergens begin volgend jaar bekendmaken.

Reacties

 1. Hij doet precies wat de overheid goed in is, spelregels verranderen tijdens de wedstrijd! Het is dus een goeie les voor de landbouw, trap in het duurzaamheid gezam van de overheid, ze gaan er nooit voor betalen, volgende jaar niet meer aanvragen.

 2. Doet iedereen zijn best om voor goud te gaan, komen ze opeens geld te kort.
  Beter iedereen uitbetalen wat is toegezegd, eventueel budget van volgend jaar gebruiken.
  Dan doet volgend jaar een beduidend lager aantal boeren mee met deze tijdrovende bezigheid.
  Van 17 percelen naar 148 percelen.
  Alles intekenen en naderhand alles weer nalopen en nogmaals indienen.
  Het zou allemaal makkelijker worden.
  Dus niet.

 3. Woordvoerder van LNV noemt het ook ontzettend belangrijk dat boeren gemotiveerd blijven om mee te blijven doen.
  En als ze niet meer mee willen doen voor een fooi dan verplichten we ze gewoon!

 4. Dit is nou precies, waarom het goed is dat het landbouw akkoord er niet is gekomen.
  Als de glb toeslagen al niet gegarandeerd kunnen worden waarop moet men dan wel vertrouwen?
  Met het akkoord hadden we allemaal nieuwe regeltjes gekregen waar we aan moesten voldoen en degene die de meerwaarde moesten betalen zullen zich altijd kunnen beroepen op overmacht.

Beheer
WP Admin