Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit benadrukt de noodzaak van duurzaamheid en zorgvuldig budgetbeheer in reactie op de voorlopige GLB-tarieven. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema garandeert € 207 per hectare GLB-basispremie

Boeren krijgen over teeltjaar 2023 gegarandeerd € 207 per hectare aan basispremie in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat zegt landbouwminister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Het ministerie kondigde eerder op vrijdag in de Staatscourant aan dat boeren in december een voorschot van € 150 per hectare zullen ontvangen. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 85% van het totale verwachte tarief, aldus de publicatie in de Staatscourant. Op basis van deze informatie leek het erop dat de volledige basispremie ongeveer € 176 per hectare zou zijn. Echter, minister Adema zegt nu een basispremie van € 207 per hectare toe. Vrijdagavond had het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) nog geen duidelijk antwoord op de vraag hoe de eerder vermelde premie van ongeveer € 176 per hectare zich verhoudt tot de nu gegarandeerde € 207 per hectare.

Voorschot van € 150 per hectare in december

Boeren die meedoen met het GLB-programma krijgen deze maand een voorschot van € 150. Dit voorschot dient om alvast een deel van het geld over te maken aan de boeren. De uitbetaling van de definitieve tarieven loopt vertraging op door de invoering van het nieuwe GLB dit jaar en de bijbehorende problemen. Een nabetaling volgt later.

In het Nationaal Strategisch Plan (NSP) staat dat boeren over 2023 minimaal € 207 per hectare aan basispremie zullen krijgen. Het NSP is de Nederlandse invulling van het GLB en is naar Brussel gestuurd en daar goedgekeurd.

Lees verder onder de tweet

Ook gegarandeerd € 54 per hectare over eerste 40 hectare

Minister Adema garandeert ook het bedrag van € 54 per hectare dat boeren extra krijgen over de eerste 40 hectare. Dit bedrag is bedoeld om inkomenssteun te herverdelen naar kleinere bedrijven.

Landbouwminister Piet Adema laat via X weten (zie hierboven) te begrijpen dat boeren veel vragen en kritische reacties hebben op de voorlopige tarieven zoals die vrijdag naar buiten kwamen. Uit de publicatie in de Staatscourant blijkt dat boeren mogelijk ook fors minder eco-premie zullen krijgen over 2023.

Boeren moeten kunnen rekenen op de overheid

“Boeren die zich inzetten voor verduurzaming moeten kunnen rekenen op de overheid”, reageert Adema. Hij laat weten zich maximaal in te zetten om de lager uitvallende tarieven te beperken, en hierover in gesprek te zijn met de Europese Commissie. Ergens begin volgend jaar zullen de definitieve tarieven over 2023 vastgesteld worden.

Adema heeft de Tweede Kamer al eerder laten weten nog te zoeken naar andere potjes om de budgettekorten op te vangen. Daarnaast wil hij voorkomen dat een soortgelijke situatie volgend jaar weer zou kunnen ontstaan, zodat boeren blijven meedoen aan het GLB en hun bedrijf verder verduurzamen.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

Beheer
WP Admin