Boeren hebben begin februari actie gevoerd bij het provinciehuis van Gelderland. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Gesprek tussen protestboeren en provincie Gelderland

De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (landbouw, BBB) heeft donderdag opnieuw om tafel gezeten met boeren uit de provincie. Ruim twee weken geleden ontving Zoet de boeren ook al op het provinciehuis. Toen kwamen ze daar demonstreren met een groep van zo’n 150 mensen en trekkers.

Deze donderdag sprak de bestuurder met “een aantal organisatoren (Boeren Samenwerking Achterhoek, BSA) van het boerenprotest” tijdens een lunch. “Het was een open en persoonlijk gesprek, waarin de zorgen van de agrariërs werden gedeeld”, aldus Zoet. Doel was om “in een rustige sfeer” verder te praten na het eerdere protest, waarbij de emoties soms hoog opliepen, aldus de provincie.

Er is onder meer gesproken over “de eisen die de provincie stelt aan pachters van provinciale gronden.” Bij de acties van 1 februari eisten de boeren dat de bemestingsverboden op provinciale pachtgronden worden opgeheven. “Deze contracten zijn nu afgesloten”, laat Zoet vrijdag weten. “Wel gaat de provincie kijken wat er op termijn mogelijk is.”

Kritiek op boerenacties

Eerder deze week uitte het Gelderse CDA – coalitiepartner van de BBB in de provincie – kritiek op de boerenacties van begin deze maand. De boeren dreigden toen met “troep” op de stoep van het provinciehuis. Een discussie met zulke dreigementen “gaat ten koste van de sector en mag nooit ten koste gaan van de democratie”, aldus het CDA, een partij met van oudsher een grote boerenachterban.

Coalitiepartner BBB liet daarop weten geen dreigementen te hebben gehoord. “Ik heb gezien dat de sprekers de gevoelens van hun achterban naar voren hebben gebracht”, aldus Statenlid voor de BBB, Ron van Essen.

Begrip voor onzekere situatie

Ook coalitiegenoot VVD was het niet eens met het CDA. De partij snapte “de hartenkreet van de boeren.” ChristenUnie en SGP – ook onderdeel van de Gelderse coalitie – begrepen zowel de emoties van de boeren als de kritiek.

SGP-fractievoorzitter Gerrit Averesch heeft “begrip voor de buitengewoon onzekere situatie van de boeren en de stress die hierdoor ontstaat.” Wel is hij het met het CDA eens dat “er altijd een wederzijds respectvolle dialoog mogelijk moet blijven. En dat lukt niet zo goed als er veel emotie zit.”

Beheer
WP Admin