Uit het onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen blauwtong blijkt, dat ook op bedrijven waar de ziekte al is aangetoond, het percentage dieren met antistoffen beperkt is. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

GD: 75% van schapen met blauwtongverschijnselen stierf aan ziekte

De impact van blauwtong op veehouderijbedrijven verschilt sterk tussen bedrijven en diersoorten. Dat blijkt uit onderzoek van de gezondheidsdienst voor dieren Royal GD. Bij schapen waren de verschijnselen ernstig. Bijna 75% van de klinisch zieke dieren is bezweken aan de ziekte.

Op rundvee- en geitenbedrijven was de ernst wisselend, maar ook daar zijn ernstig zieke dieren waargenomen. Van een enorme toename in sterfte was geen sprake, concluderen de onderzoekers van Royal GD.

Voor het onderzoek zijn vijf schapenbedrijven, vijf melkveebedrijven en vijf geitenbedrijven dertien weken lang gevolgd. Er is gekeken naar het aantal zieke dieren, de klinische verschijnselen van zieke dieren en er werden dieren op de bedrijven onderzocht op virus en antistoffen.

Op schapenbedrijven was de gemiddelde sterfte 10%. Tussen de 0 en 15% van de dieren op de bedrijven had ziekteverschijnselen. 75% van de zieke dieren stierf. Bij rundveebedrijven stierf op vier van de vijf onderzochte bedrijven een volwassen rund. Het aandeel zieke dieren op de besmette bedrijven varieerde van minder dan 10 tot 50%. Bij geitenbedrijven had 0,3 tot 3,6% van de dieren ziekteverschijnselen. De sterfte verschilde niet met voorgaande jaren.

Veel vee nog onbeschermd tegen ziekte

Uit het onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen blauwtong blijkt, dat ook op bedrijven waar de ziekte al is aangetoond, het percentage dieren met antistoffen beperkt is. Bij de onderzochte schapenbedrijven daalde het aandeel schapen met antistoffen eerder dan dat het toenam tijdens de onderzoeksperiode. Dit vanwege de hoge sterfte bij zieke dieren.

De onderzoekers verwachten op basis van het onderzoek dat er in de hele Nederlandse veestapel nog veel dieren zijn die nog geen blauwtonginfectie hebben doorgemaakt en daarmee nog onbeschermd zijn tegen de ziekte. Demissionair landbouwminister Piet Adema benadrukt dat het daarom zo belangrijk is dat er snel een vaccin komt tegen BTV3.

Beheer
WP Admin