Eerder stikstofprotest dit jaar bij een hoorzitting van een zaak tussen provincie Overijssel en Farmers Defence Force. - Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Frustratie om stikstof loopt op

Onder boeren groeit de frustratie over verwachte stikstofplannen. Tot er vrijdag 10 juni meer duidelijk wordt over de gebiedsgerichte stikstofdoelen, houden de landbouwsector en de politiek de adem in. Actiegroepen maken elkaar vast warm voor demonstraties of andere manieren om te laten weten dat de reductiepercentages drastische gevolgen kunnen gaan hebben voor hun bedrijven.

Een voorbeeld daarvan is een informatiebijeenkomst in het Friese Ooststellingwerf. Het was de bedoeling dat de gedeputeerde de provinciale stikstofaanpak zou toelichten, maar de onvrede onder de aanwezigen liep dusdanig hoog op, dat de boeren massaal de zaal verlieten, zo schrijven de regionale media.

Escalatie na drie kwartier

In een bericht dat veelvuldig wordt rondgestuurd onder boeren over deze bijeenkomst staat onder andere: ‘Er waren zoveel boeren dat het niet eens binnen paste, het duurde niet lang, want het escaleerde na drie kwartier al. De kopjes vlogen net niet door de lucht. Om 21 uur stonden we allemaal weer buiten.’ Actieboeren sturen dit soort berichten naar elkaar door en vinden dat ze iets moeten doen om te voorkomen dat er plaatselijk grote stikstofreducties plaats moeten gaan vinden, met (gedwongen) uitkoop van veel bedrijven.

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, ziet dat ‘we het tij niet gaan keren door het Malieveld weer een keer vol te rijden. Dit gaat óók niet goed komen met één dagje actie’. FDF verwacht dat er veel verzet zal komen tegen de landelijke aanpak: “Wij, het FDF-legioen, zullen als één man opstaan om onze democratische grondrechten ten volle te benutten en te verdedigen!”

De actieboeren houden zich vooralsnog rustig qua plannen en wachten de brief van vrijdag af.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. In China wonen 150 mensen per vierkante kilometer. In Nederland wonen 450 mensen per vierkante km. Er is een tekort van 300000 woningen. (lees 500000 woningen met alle toestroom in de komende jaren). De stikstof is nog maar het begin. Ze zullen zuurstof gaan verbieden als ze daarmee jullie grond afhandig kunnen maken.

  2. 25 jaar geleden is in drenthe aan de zuid kant van nu N2000 gebied Mantingerzand/veld vele honderden stukken prachtige landbouwgronden en veel mooie boerderijen weggehaald, dat gebied is daarna intensief gemonitord op staat/ontwikkeling natuur. Nu er om openheid gevraagd wordt hoe de natuur zich heeft gedragen deze periode van 25 jaar houden Provincie en Natuurmonumenten de gegevens angstvallig geheim. Dat is toch raar want je zou denken dat als dit nu de route is om de natuur te redden door alle landbouw weg te nemen en daar miljarden belasting geld voor uit te geven we toch graag eerst openheid van zaken willen over deze pilot project om te oordelen of dit de juiste route is, lijkt mij logisch toch??

  3. De overheid en overleg zijn twee verschillende zaken . En het nakomen van afspraken is ook een vraagstuk apart . En het oplossen van gemaakte fouten door hun wordt eerder vertraagt dan snel uitgevoerd . Want dan moet er ineens zorgvuldig met gegevens omgegaan worden . Maar bij het binnenhalen van hun zin of wil wordt deze zorgvuldigheid wel eens of eigenlijk meermaals vergeten . Zoals beste Schaar al aangeeft van ander belangen / doelen die een rol kunnen spelen bij zaken als deze .

  4. Dat het zover kon komen ligt niet enkel aan de overheid, het heeft veel zo niet alles te maken met een stuk onwil uit de landbouw om een constructief overleg aan te gaan.

    1. Als ik in de file sta en ik kijk naar de koeien in het veld er naast kun je onmogelijk de koeien de schuld geven. Dieren de schuld geven is waanzin, we zijn allemaal schuldig, iedereen die consumeert en produceert. Als het een dag windstil is en aan de horizon verschijnt een laag smog wordt me altijd veel duidelijk, daar zit het probleem. Niet in de dieren die gehouden worden. Als dat zo zou zijn moet je echt duidelijk effect rondom de veeteeltbedrijven zien. En dat is niet te zien.

    2. In mijn ogen is het net anders om, de overheid wil niet constructief mee denken met inovatieve oplossingen. Bovendien, trek de deposietie waarden gelijk aan onze buurlanden en we zijn er. Het kan ook zijn dat er andere belangen/ doelen zijn.

    3. Constructief overleg met de overheid behoord alleen in democratische landen tot de mogelijkheid.

Beheer
WP Admin