Het land is kletsnat deze herfst. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwCommentaar

‘Frietje-met voor Kamerleden’

Friet wordt duurder. Het is nieuws. Als gevolg van de overvloedige regenval in oktober kunnen de oogstmachines niet het land op.

Nog circa 20% van de aardappelen zit in de grond. Volgens sommigen blijft dit zo. De kwaliteit van de aardappelen holt achteruit. Je kunt ze dan misschien maar net zo goed laten zitten.

Prijsgevoeligheid aardappelen

Bij geen enkel ander gewas ligt de link met de prijs van het product zo gevoelig. Zelfs niet met tomaten, prei, bloemkool of sperziebonen. Producten nota bene die rechtstreeks, zonder verwerking, in de schappen komen. Mogelijk dat de consument aan de prijsschommelingen van deze producten gewend is en uitwijkt naar een andere groente. En maar zelden meldt een nieuwsmedium dat het brood duurder is door een mislukte tarweoogst.

Overigens, heel eerlijk: van prijsdalingen van friet heeft ook nooit iemand gehoord. En zat er op de prijs van een zakje patat al niet een soort van energietoeslag? Ook die is er nooit vanaf gegaan.

Ook al geen kiwi’s

Een mooie relatie dus van vraag en aanbod. En ook bewustwording dat er een relatie is tussen weersomstandigheid en het product in de schappen. Vorige week verontschuldigde Albert Heijn zich bijvoorbeeld ook al dat er geen kiwi’s zijn door het slechte voorjaar in Nieuw-Zeeland.

Voor boeren en tuinders zijn dit uitgelezen momenten om hun rol te benadrukken. Zij worstelen elk seizoen met de omstandigheden. Een teelt loopt niet volgens een spoorboekje. De term kalenderlandbouw viel in dit verband al vaker. De omstandigheden bepalen het moment van bemesting, bewerken en de oogst. In dit traject hoort ook een gereedschapskist met beschermingsmiddelen.

Om dit moment te pakken is een frietje-met aan de kandidaat-Kamerleden een aardige gedachte.

Reacties

  1. Hét thema deze verkiezingen is de lege beurs van de burger. En dat geeft kansen. Kansen om de burger te leren dat elke keuze die je maakt invloed heeft op de inhoud van je beurs. Wil je minder vee dan zal zuivel en vlees duurder worden. Wil je duurder vlees en zuivel? Nee? Dan moet je niet gaan voor minder vee. En zo zijn er veel onderwerpen zoals energie, transport. Wil je hogere lonen? Ja? Dan gaat bv de kapper duurder worden. Enz enz. Burgers willen teveel maar denken niet na wat de consequenties daarvan zijn.

Beheer
WP Admin