Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Friesland vraagt minister te stoppen met kalenderlandbouw

De provincie Friesland heeft demissionair minister Piet Adema (landbouw) opgeroepen om te stoppen met de zogeheten kalenderlandbouw.

Het college van Gedeputeerde Staten stuurde hierover dinsdag 7 november een brief naar Adema en gaf daarmee gehoor aan een in september aangenomen motie van BBB, VVD en FVD in de provincie. Boeren moeten op zand- en lössgronden hun hoofdteelt voor 1 oktober hebben geoogst en ingewisseld voor gewassen die de uitspoeling van stikstof naar het grond- en oppervlaktewater beperken, maar hier is veel verzet tegen binnen de landbouw.

De door de rijksoverheid ingestelde deadline van 1 oktober gold dit jaar voor het eerst. Volgens de boeren laat de natuur zich echter niet leiden door de kalender, omdat de weersomstandigheden per jaar sterk kunnen wisselen en invloed hebben op hun oogst. Ze moesten nu naar eigen zeggen aardappels rooien die als gevolg van het natte voorjaar nog niet volgroeid waren.

Wens van Tweede Kamer

Minister Adema besloot eind september wel om de aardappelboeren eenmalig twee weken langer de tijd te geven. Hij kwam daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, die een motie van BBB en SGP hierover aannam. De provincie Friesland wil nu dat de kalenderlandbouw helemaal verdwijnt, iets waar eerder in Drenthe ook al voor werd gepleit.

“Het sluit niet aan bij de boerenpraktijk”, zei de Friese gedeputeerde Femke Wiersma (landbouw). “Deze regeling zorgt voor lagere opbrengsten en verminderde kwaliteit van de oogst voor de boeren. We roepen de minister dan ook op om af te stappen van deze kalenderlandbouw en met beleid te komen dat meer aansluit bij de praktijk.”

Het Rijk heeft deze maatregel ingevoerd met als doel de waterkwaliteit te verbeteren.

Reacties

  1. Het brengt minder op als de producten niet rijp of uitgegroeid zijn . Maar de bodem moet ook bekwaam zijn om te oogsten . Het kan te nat zijn en voor enkele producten weer veel te droog of te warm . Nu hebben dit jaar de vroege oogst als voordeel gehad dat het toen in veel gevallen droger was dan het nu op veel plaatsen al even niet meer is . En dus later nu oogsten niet altijd de bodem spaart . Maar dat toont dus ook meteen aan dat de natuur zich niet laat sturen . Volgend jaar is mogelijk omgekeerd . Nu moeten de producten eraf omdat de winter nadert . Dan zou men eind van de zomer verplicht onder natte omstandigheden een gewas wat nog niet volgroeid is onder slechte omstandigheden moeten oogsten . Dit terwijl er nog enkele goede maanden kunnen komen . En groen bemester zaaien kan dan meestal ook niet omdat veel te nat is . Het zaaien van een groenbemester vind ik zeker een goede zaak . Nu wordt het vanggewas genoemd . Maar de boer is de gene die gevangen zit in onwerkbare regels . En een groenbemester die er verplicht in geknoeid moet worden zal weinig N vangen . Is blij dat hij kan wortelen in versmeerde grond . Verplicht de boer om een groenbemester te zaaien die bij tijdstip van oogsten past en die ook dik genoeg als volwaardig gewas gezaaid wordt . En houd op met ge*** over vanggewas . Laat de boer zelf zijn oogsttijd bepalen . Zodat hij kan handelen naar zijn inzicht in weer ,natuur ,rijpheid van gewas en beschikbaar heid aan arbeid optimaal kan inzetten .deze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin