De nieuwe regels voor ‘industriële emissies’ zijn goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese koepel van landbouworganisaties reageert teleurgesteld. De nieuwe regels houden in dat intensieve bedrijven (varkens en pluimvee) vanaf een ondergrens onder de nieuwe regels gaan vallen en vergunningplichtig worden. - Foto: Ton Kastermans Fotografie AlgemeenNieuws

Europarlement stemt in met industriële emissieregels voor intensieve veehouderij

De nieuwe regels voor ‘industriële emissies’ zijn goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese koepel van landbouworganisaties reageert teleurgesteld.

De nieuwe regels houden in dat intensieve bedrijven (varkens en pluimvee) vanaf een ondergrens onder de nieuwe regels gaan vallen en vergunningplichtig worden. Of er ook extra regels moeten komen voor rundveebedrijven, moet volgens het parlement uiterlijk 31 december 2026 worden vastgesteld.

Intensieve bedrijven worden onder de Richtlijn Industriële Emissies vergunningplichtig vanaf een bepaalde omvang in grootvee-eenheden (gve).

De ondergrenzen zijn:

  • Varkensbedrijven 350 gve (700 zeugen of 1.176 mestvarkens)

  • Leghennenbedrijven 300 gve (21.428 leghennen)

  • Vleeskuikens 280 gve (41.791 vleeskuikens

  • Bedrijven met varkens en pluimvee 380 gve

Copa-Cogeca teleurgesteld

Het gaat in Nederland naar schatting om ongeveer 850 pluimveebedrijven en 1.600 varkensbedrijven. Het merendeel daarvan valt nu ook al onder de Richtlijn Industriële Emissies.

Doel van de nieuwe richtlijn is dat de bevolking en het milieu worden beschermd tegen schadelijke uitstoot vanuit de industrie of de landbouw. Het Europees Parlement keurde het wetsvoorstel goed met 393 stemmen voor en 173 stemmen tegen (49 onthoudingen). De lidstaten moeten de richtlijn ook nog goedkeuren en daarna kan de wet in het Europese publicatieblad komen.

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca reageerde dinsdag teleurgesteld op het stemgedrag van het parlement: “Voor Copa en Cogeca is de uiteindelijke uitkomst bijzonder teleurstellend, omdat het compromis oneerlijk is tegenover duizenden gezinsbedrijven met varkens en pluimvee.” De boerenorganisaties vinden dat er in de Europese wetgeving een duidelijk onderscheid gemaakt moet worden tussen de industrie en landbouwbedrijven.

Reacties

  1. Er komt een openbare lijst met vervuilende bedrijven en hun vergunning. Dat wordt lachen: veel niet-agrarische bedrijven hebben geen vergunning en dat komt nu aan het licht.

Beheer
WP Admin