Foto: Frank Uijlenbroek AlgemeenNieuws

100 veehouders extra onder Richtlijn Industriële Emissies

Circa 2.450 veehouders krijgen te maken met de nieuwe Richtlijn Industriële Emissies. Onder de huidige richtlijn vallen ongeveer 2.350 bedrijven. De gevolgen van de nieuwe richtlijn blijven volgens een grove inschatting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beperkt.

Het ministerie berekent dat ongeveer 850 pluimveebedrijven en ongeveer 1.600 varkensbedrijven onder de herziene richtlijn Richtlijn Industriële Emissies gaan vallen. Wat er precies gaat veranderen voor de bedrijven is op dit moment nog onduidelijk, stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor rund- en melkveebedrijven nog geen drempels

In de nieuwe richtlijn komt de drempel voor varkensbedrijven op 350 gve (700 zeugen of 1.167 mestvarkens), voor bedrijven met varkens en pluimvee op 380 gve, voor leghennenbedrijven op 300 gve (21.428 leghennen), voor vleeskuikens op 280 gve (41.791 vleeskuikens). Bedrijven die over de drempel gaan, vallen onder de richtlijn en moeten aan extra vergunningeisen voldoen.

Voor rund- en melkveebedrijven zijn nog geen drempels gesteld. Extensieve bedrijven blijven sowieso buiten de werking van de wet. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat gaat over de implementatie van de Richtlijn Industriële Emissies, meldt dat de precieze uitwerking van de regels de komende tijd duidelijk moet worden. Daarbij tekent het ministerie ook aan dat voor eind 2026 wordt gekeken of het nodig is ook de rundveehouderij onder de richtlijn te laten vallen.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin