Premium
De melkkoeien lopen sinds mei in de koeientuin. De bomen (beuken) en struiken moeten uiteraard eerst nog flink groeien. - Foto's: Bert Jansen RundveeErvaring

Koeien, beuken én een innovatieve vloer

De JOZ-mestrobot kan precies onder deze flexibele poort door. Het nadeel is dat dit koeien soms ook lukt.

Met de serrestalconstructie is er veel licht in de stal. Koeien hebben bovendien voldoende ruimte: 18 m² per dier.

De voergang bevindt zich aan de linker zijkant van de stal. Een JOZ-voeraanschuifrobot schuift het voer aan.

De GEA-melkrobot verhuisde mee van de oude stal naar de koeientuin. De gemiddelde melkproductie is de laatste maanden licht gestegen tot iets meer dan 11.000 kilo per jaar. Ook gehaltes liggen iets hoger.

De koeien liggen en lopen op een innovatieve High Welfare-vloer; een kunststof trampolinezeil. Urine zakt er doorheen en mest blijft liggen. De rust in de stal valt op. Veel koeien liggen ontspannen op deze vloer er zijn vooral ook geen obstakels.

Familie van Esch koos voor kunststof voerhekken en de familie heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. De koeien hebben veel vrijheid en het hek is vrij van geluid. De dieren die lager in rangorde staan, maken ook kans om te vreten. De dominante koeien zijn niet bepalend.

Er is weinig ‘vast’ hekwerk in de koeientuin. De separatieruimte naast de melkrobot is een uitzondering. Deze ruimte – bedoeld voor afkalvende koeien, inseminatie en attentiedieren – is 20 m² groot. Toch is ook deze ruimte flexibel; de ruimte kan indien nodig drie keer zo groot gemaakt worden. Ook is er de mogelijkheid om koeien voor de melkrobot klaar te zetten.

Aan de stalkant van het horecagedeelte is een extra hek geplaatst. De koeien vraten namelijk de kozijnen aan. Links is dat goed te zien.

Aan de voorkant van de koeientuin komt nog een horecagedeelte met een overdekt boerderijterras van 100 m². Daar wordt hard aan gewerkt. Familie van Esch mag een terras uitbaten, maar een vergunning is nog niet definitief verleend. De familie hoopt niettemin in april van start te kunnen gaan. Horeca moet een belangrijk onderdeel van het totale verdienmodel gaan worden.

Voorin de stal zijn op de eerste verdieping enkele kantoorruimte met zicht op de koeien. Er zijn al ruimtes in gebruik. Ook wordt er nu gewerkt aan een vergader- en excursieruimte. Verder is de melktap nog naar de koeientuin verhuisd en die slaat goed aan.

Deze foto is eind november genomen en ook toen was het al heel erg nat. Van Esch baalt dat hij achteraf niet eerder met het grondwerk was begonnen, want nu is hij letterlijk uitgeregend.

Reacties

  1. Ligt dat zeil over een roostervloer? Als dat zo is is het eigenlijk een stal met volledig roostervloer zonder ligboxen. Als het werkt is het een mooi systeem.

Beheer
WP Admin