Thijs en Pieter Van der Zon tijdens hun laatste rit met opa’s trekker, uit een aflevering van 'Bij ons op de Boerderij' op RTL 5. - Foto: videostill uit aflevering 'Bij ons op de Boerderij', RTL 5 AlgemeenColumn

‘Er zijn ook blije boeren’

Boze boeren in het nieuws versus de realiteit op de boerderij: een blik op het ware boerenleven. ‘Er zijn ook blije boeren’.

We gaan door het leven als boze boeren. Dat is niet terecht, want er zijn ook blije boeren. In het dagelijks leven valt er genoeg te genieten. Alleen: dat is geen nieuws. ‘Nieuws’ bestaat uit boze boeren in steden als Den Haag, Berlijn, Parijs en Brussel. Zij rijden met trekkers versperringen omver, veroorzaken files en rammen deuren van provinciehuizen. Dit is voer voor journalisten en consumenten smullen ervan. En dus besteden Journaals en al die praatprogramma’s er aandacht aan. Deskundigen en minder deskundigen worden aan tafel uitgenodigd. De ondeskundigen het vaakst. Zo ontstaat het beeld van de boze boer, die wordt gezien als milieuvervuiler en nalatig in dierenwelzijn.

Tv-programma Bij ons op de Boerderij met blije boeren

Hoe anders is de praktijk. Dat zien we in het tv-programma Bij ons op de boerderij, op RTL 5 met boeren uit Friesland, Groningen, Zuid-Holland en het zuiden van Nederland. De één heeft koeien, de andere ook schapen. Een akkerbouwbedrijf met spruiten, uien en suikerbieten en een varkenshouderij. We zien dat hele families met hart en ziel werken op het bedrijf. Soms zijn er drie generaties nauw bij betrokken. We kijken in de ziel van de boer. De oude boer uit Friesland, die moest wijken voor de stikstofellende. Ze kwamen op een nieuw bedrijf, waar de jongere generatie best mee kon leven. De oude boer niet. Die had het bedrijf opgebouwd. Tonnen geïnvesteerd en nu dwaalde hij vol emoties door de akelig lege stallen. Zijn levenswerk was ter ziele door de regelgeving.

Aandacht en zorg voor elk aspect van de boerderij

De inzet van de hele familie en de liefde voor het vak zijn duidelijk zichtbaar. Er is aandacht en zorg voor elk aspect van de boerderij. In een reactie op een uitzending las ik: “Ik heb nog nooit iemand zo liefdevol over een spruitje horen praten.”

De zorg voor varkens en biggetjes, de behandeling van zieke dieren en de voldoening als ze beter worden, worden allemaal getoond. Komisch waren de jonge boeren, die de schapen scheerden. Ze scheerden meteen ook maar één van hun vrienden. Dat met het scheerapparaat ook een stukje oor werd meegenomen, mocht de pret niet drukken. De jonge boer zal trouwens nog wel naar de echte kapper moeten.

Beeldvorming boer

Het tv-programma toont ook dat boeren een beroep hebben met vele kanten. Er is geen dag hetzelfde. Het gaat niet alleen om mest, trekkers en vervuiling. Het gaat ook over de automatisering van het bedrijf. De precisielandbouw zorgt er voor dat met behulp van technologie planten en dieren heel nauwkeurig de behandeling krijgen, die ze nodig hebben. Met behulp van gps, sensortechnologie, ICT en robotisering. Wie zei ook weer dat boer-zijn een saai en dom beroep is?

Bij ons op de boerderij’ is een mooie afspiegeling van het leven op de boerderij. Hard werken en gevoel voor dieren en gewas. Veel werkplezier. Kortom, geen boze boeren, maar blije boeren. Daar zouden meer mensen kennis mee moeten maken. Beter voor de beeldvorming. Zowel voor de boer als de maatschappij.

Lees meer columns van Vergaderboer

Intro aflevering ‘Bij ons op de boerderij’, met Thijs en Pieter Van der Zon.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Je hebt burgers en consumenten. Politici luisteren naar burgers en dat is fout. De steeds strakkere regels voor gangbaar breekt op. Consumenten die niet gelukkig zijn met gangbazr moeten niet zeuren voor extra regels bij politici maar gewoon bio kopen.

Beheer
WP Admin