Investering in emissiearme vloer voor een melkveestal niet meer fiscaal aftrekbaar met Mia/Vamil. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Emissiearme vloer niet meer aftrekbaar met MIA/Vamil

De investering in een emissiearme vloer voor een melkveestal is in 2024 niet meer fiscaal aftrekbaar met behulp van Mia/Vamil. Andere duurzame investeringen vallen nog wel onder deze fiscale regeling.

Boeren en tuinders die investeren in een duurzame stal of kas, kunnen gebruikmaken van de Milieu Investerings aftrek (MIA) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Deze investeringen moeten dan wel op de milieulijst staan. De emissiearme vloer voor een melkveestal is in 2024 van deze lijst verdwenen. De regelingen zelf zijn niet veranderd.

Uitvoeringsorganisatie RvO.nl heeft die lijst vlak voor het begin van het nieuwe jaar gepubliceerd. Nieuw op de milieulijst voor boeren en tuinders is de investering in ‘mechanische bestrijdingsapparatuur voor plagen in land- en tuinbouwgewassen in de open teelt’. Ook het investeren in ‘apparatuur voor het verminderen van ammoniak- en methaanemissies tijdens het uitrijden van dierlijke mest’, valt nu onder de Mia/Vamil.

Belastingvoordeel van 14%

MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen met een grote overlap. Ze kunnen in veel gevallen ook samen worden gebruikt. De investeringsaftrek (Mia) kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil is de afschrijving van maximaal 75% van de investeringskosten mogelijk. Volgens uitvoeringsorganisatie RvO kan het gebruik van deze regelingen een belastingvoordeel van 14% van de investering opleveren.

Dit jaar is het maximale bedrag aan aftrek voor stallen en kassen verhoogd. Het gaat hier om stallen met een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) certificaat of een Groen Label kas. Voor stallen geldt de MDV-15, de verlenging van de vorige eisenlijst.

Beheer
WP Admin