Wateroverlast in bieten na extreme hoosbuien in Zuid-Limburg, juli 2021. - Foto: Bert Jansen AkkerbouwNieuws

Eerste meldingen waterschade druppelen binnen bij verzekeraars

Het loopt nog geen storm, maar na het onstuimige weer van de afgelopen weken druppelen de eerste meldingen van waterschade binnen bij de verzekeraars. Dit melden de verzekeringen voor weerschade: Johan Westerik van Agriver en Jan Schreuder van Vereinigte Hagel.

Het gaat onder andere om waterschade in granen die door wind en regen gelegerd was. De verwachting is dat er de komende dagen nog meldingen bij komen. De regen houdt nog aan. “De bodem begint na de droogte nu verzadigd te raken, waardoor er eerder schade zal ontstaan”, verwacht Westerik.

Voldoet waterschade wel of niet aan de voorwaarden

Of de binnengekomen meldingen aan de voorwaarden voldoen en er ook echt schade is, wordt nog geïnventariseerd. Bij AgriVer kan een ondernemer bij de brede weersverzekering kiezen voor een neerslagnorm van 50 of 71 mm binnen 24 uur, 84 mm in 48 uur of 100 mm in 96 uur. Westerik adviseert ondernemers om bij twijfel over schade wel direct melding te maken. “Eventuele schade moet wel te relateren zijn aan een oorzaak. Bij de oogst in oktober kunnen wij dat niet meer zien.”

Vereinigte Hagel kreeg meldingen uit Zeeland en de Achterhoek. In sommige gevallen gaat het om bedrijven die eerst met droogteproblemen kampten en nu met te veel regen. “Het is een bijzonder seizoen”, aldus Schreuder. Bij de verzekeraar zijn grote zorgen over het ontstaan van schot in de gelegerde tarwe.

Uit gegevens van het KNMI blijkt dat er in de eerste vier dagen van augustus veel regen viel. Vrijwel overal viel minimaal 30 mm, oplopend naar 90 mm op de grens van Overijssel en Drenthe bij Dedemsvaart en ook in Twente.

Stormschade in uien

Na de zomerstorm van 5 juli, toen het KNMI code rood instelde, kreeg AgriVer na de storm zo’n vijftig tot zestig schademeldingen. “Het ging voornamelijk om stormschade in granen en mais, maar ook om stormschade in uien. Dat laatste hadden we nog niet eerder meegemaakt”, aldus Westerik. Ondernemers die deelnemen aan de brede weersverzekering zijn ook voor stormschade verzekerd. Bij alleen een hagelverzekering is dat niet zo.

De stormschade aan gewassen lijkt mee te vallen. De mais was in veel gevallen nog klein en kon zich nog voldoende herstellen. Dat is in veel gevallen ook zo bij beschadigde uien. In granen trad er wel veel legering op als gevolg van de storm. “Maar gezien de ernst van de storm met code rood, valt de schade heel erg mee”, aldus Westerik.

Eenzelfde trend bij Vereinigte Hagel

Bij Vereinigte Hagel is dezelfde trend zichtbaar. “Als het nu zo zou stormen, zou de schade in de mais vele malen groter zijn, omdat het gewas nu veel groter is. Begin juli was de mais nog klein”, aldus Schreuder. Bovendien hadden veel ondernemers stormschade in tarwe niet meeverzekerd.

De felle buien leidden de afgelopen week ook in Duitsland tot veel schade. Vereinigte Hagel schat de schade op € 60 tot € 70 miljoen aan akkerbouwgewassen, groente- en fruitteelt en wijnranken.

Reacties

Beheer
WP Admin