Doorstart Plumex met nieuwe eigenaar - Foto: Bart Nijs PluimveeNieuws

Doorstart Plumex met nieuwe eigenaar

De Lunterse broedei-exporteur Pluriton heeft de activa van het failliet gegane Plumex (eveneens exporteur van broedeieren en eendagskuikens) gekocht.

Pluriton heeft voor €115.000 de naam en het klantenbestand van Plumex overgenomen en de roerende zaken en debiteuren. Dat meldt curator Wim Haafkes die het faillissement afhandelt. Het is de bedoeling om Plumex zelfstandig en met eigen bemanning voort te zetten, zegt Pluriton-directeur Cees Blankestijn desgevraagd.

Plumex voor 90% afhankelijk van Rusland

Pluriton exporteert broedeieren en eendagskuikens naar ruim 70 landen, terwijl Plumex voor circa 90% afhankelijk was van de Russische markt. “Een aantal landen vraagt een specifieke benadering. Misschien gaan we op die locatie wel specialiseren,” aldus Blankestijn over welke koers Pluriton mogelijk met Plumex op wil.

De opbrengsten van de verkoop van de activa komen ten goede aan de schuldeisers. Het is echter de vraag hoeveel de vermeerderingsbedrijven die nog geld moesten ontvangen voor hun broedeieren daarvan zullen zien. In ieder geval het UWV en de fiscus komen eerst. Het kan een half jaar duren voordat de vordering van het UWV bekend is, volgens curator Haafkes.

Eind september failliet verklaard

Plumex werd eind september failliet verklaard door de rechtbank Overijssel, op verzoek van de onderneming zelf. De omzet van het bedrijf kelderde nadat export naar de belangrijkste afzetmarkten terugliep en door de malaise op de thuismarkt.

Uit het verslag van de curator blijkt dat Plumex van 2013 tot en met 2015 €15 miljoen tot €19 miljoen op jaarbasis omzette. Over de eerste 7 maanden van dit jaar bedroeg de omzet €5,6 miljoen. Plumex had een totale schuld van ruim €2 miljoen bij derden, exclusief bank en belastingdienst. Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat er nog een vordering is van de bank(en) van ruim €800.000.

Beheer
WP Admin