De fabriek van Nature Energy in Esbjerg, met de naam Kroskro. - Foto: Niels Hougaard VarkensNieuws

Deense biogasgigant Nature Energy gaat de Nederlandse markt op

In Coevorden staat de bouw gepland van een biogasinstallatie van Nature Energy. Die gaat voornamelijk op mest draaien. Voor veehouders is leverantie interessant omdat het bedrijf voor een competitief tarief mest afneemt.

Het Deense bedrijf Nature Energy hoopt in het voorjaar van 2023 te beginnen met de bouw van een vergister in Coevorden (Dr.). Daarvoor is 10 hectare industriële grond gekocht en de vergunningaanvraag loopt. Deze fabriek moet voor minimaal 90% op mest gaan draaien.

Veehouders en distributeurs gaan de mest leveren, vertelt Martijn van der Zande, die sinds afgelopen juni werkt als manager voor de Nederlandse tak van Nature Energy. De fabriek moet qua omvang gelijk worden aan de installatie die het bedrijf in Esbjerg heeft draaien. Deze installatie heet Kroskro en collecteert jaarlijks 1 miljoen ton biomassa en kan 36 miljoen kuub biogas op het netwerk leveren. Kroskro draait voor minimaal driekwart op mest.

Mest tegen een competitief tarief

Voor de mestlevering wordt gekeken naar heel Nederland, maar in principe is in de omgeving van Coevorden voldoende mest beschikbaar, betoogt Van der Zande. Het digestaat blijft ook zo dicht mogelijk in de omgeving van Coevorden. Voor veehouders is leverantie interessant omdat Nature Energy voor een competitief tarief mest afneemt, aldus Van der Zande. Ook komt het digestaat weer beschikbaar voor de landbouw. Op het fabrieksterrein is ook ruimte ingecalculeerd om het digestaat te bewerken. Bijvoorbeeld door het te scheiden in een vaste en vloeibare fractie. Het streven is om zoveel mogelijk energie uit de mest te halen. Dat kan biogas zijn, maar ook LNG om als brandstof te gebruiken in plaats van diesel.

Leestip: Brussel wil 35 miljard kuub biogas in 2030

Eigenaar van Groen Gas Almere

Sinds afgelopen voorjaar is Nature Energy eigenaar van Groen Gas Almere. Hier wordt ook mest vergist en zit de biogasproductie op 300 kuub per uur. Dat volume moet naar 420 kuub, zodra het achterstallig onderhoud van de installatie is weggewerkt. De installatie in Almere is vooral gekocht om kennis te maken met de Nederlandse markt, dus met de aanvoer van biomassa en afzet van gas. Het proces is bekend bij de Denen.

Op deze wijze is ook in Frankrijk gestart. In de buurt van Nantes is een biogasinstallatie gekocht om gevoel te krijgen bij de Franse markt. Vorige maand is de bouw begonnen van een eerste centrale, naar Deens model. Uiteindelijk willen de Denen in Nederland ook meer biogascentrales bouwen. Deze hoeven niet per definitie in dezelfde mate op mest te gaan draaien als het plan is voor Coevorden.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin