Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

De Valk Wekerom en ABZ De Samenwerking intensiveren samenwerking

De diervoedercoöperaties ABZ De Samenwerking (ABZ) en De Valk Wekerom (DVW) gaan per 1 februari 2023 een strategische samenwerking aan. De stap is volgens beide coöperaties een logisch vervolg op de samenwerking die de coöperaties al hebben op het gebied van de productie van rundvee-, pluimvee- en biologische voeders.

Die bestaat tot nu toe vooral uit het uitwisselen van producten. Zo produceert ABZ rundveevoeders voor DVW en DVW biologische voeders voor ABZ. Deze samenwerking wordt nu onder meer uitgebreid op het gebied van inkoop, kwaliteit, nutritie en managementondersteuning.

Samen beschikken de coöperaties over 8 fabrieken, verspreid over het land, goed voor een productie van ongeveer 1 miljoen ton mengvoer. “Dan hebben we het over een marktaandeel van een kleine 10%”, aldus algemeen directeur van ABZ Marcel Roordink.

Belangen leden voorop

De beoogde strategische samenwerking zal stap voor stap worden ingericht, waarbij de belangen van de aangesloten leden volgens hem voorop staan. De intentie is om na een periode van samenwerken te onderzoeken of een volledige samenwerkingsvorm van de twee coöperaties verdere voordelen voor de aangesloten leden biedt. Uiteindelijk kunnen beide coöperaties opgaan in een nieuwe coöperatie middels een fusie van de twee ondernemingen.

Fusie is instrument

Roordink legt uit dat hij een fusie als instrument ziet en niet als doel op zich. Door de strategische samenwerking krijgen beide coöperaties de kans om bij elkaar in de keuken te kijken. Als een fusie voldoende voordeel blijkt te bieden voor de leden, zou dit volgens Roordink een logisch gevolg zijn, maar zoals gezegd is een fusie geen vanzelfsprekendheid. Ook niet gezien het feit dat de totale markt krimpt.

‘Middelgrote mengvoercoöperaties doen het goed’

Middelgrote mengvoercoöperaties doen het volgens Roordink tot op heden aardig goed. Hij denkt dat dit vooral komt door de korte lijnen naar de klant en de onderlinge samenwerking tussen de coöperaties. Zo koopt ABZ gezamenlijk grondstoffen in met een aantal andere regionale voercoöperatie via de stichting Coöperatieve Inkoop Services (CIS). Ook realiseerde ABZ samen met DVW en AgruniekRijnvallei een productielijn voor hittebehandeling van pluimveevoeders in de fabriek van DVW in Lunteren.

a

Beheer
WP Admin