Alleen al voor blijvend grasland is bij zo’n 5.000 hectare sprake van handel in koolstofcertificaten. – Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenCommentaar

‘Coole certificaten: CO2 vastleggen steeds interessanter’

Het wordt voor steeds meer bedrijven interessant om klimaatmaatregelen te nemen, nu er een serieuze markt aan het ontstaan is voor koolstofcertificaten.

Met prijzen van meer dan € 110 per ton CO2 zijn de certificaten nog geen vetpot, maar je kunt ze zoetjesaan wel ‘cool’ noemen. Dat is een mooie ontwikkeling. Er is amper een effectievere motivatie denkbaar dan financieel rendement, om aan een betere wereld te werken.

Niet alleen stijgen de prijzen van de certificaten, ook neemt het aantal opties toe. Van blijvend grasland (ophoping organische stof) tot hennepteelt (koolstof vasthouden in het product) tot hoger waterpeil in veengebied (vermindering CO2-uitstoot) en meer zijn er nog op komst. Daarmee komt het tegen betaling vastleggen van CO2 voor steeds meer bedrijven in beeld.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over wondermiddel Bovaer, dat de methaanemissie van koeien remt. Een recente pilot komt op 28% minder uitstoot. FrieslandCampina kent nu al een hogere melkprijs voor bedrijven met lage uitstoot per kilo melk.

Lees ook: De koolstofboer heeft steeds meer te kiezen

Spanningsveld

In 2050 moet de economie emissieneutraal zijn. Emissie verminderen tot nul waar mogelijk en de onvermijdelijke restuitstoot compenseren door CO2 vast te leggen. Agrarische productieketens staan ook voor die opgave. En hier ontstaat mogelijk een spanningsveld. Vastgelegde koolstof kun je niet twee keer tellen. Verkoop je een certificaat, dan geef je in feite iemand anders het recht om CO2 uit te stoten – dat wordt immers op jouw land gecompenseerd. Je kunt diezelfde vastlegging niet tegelijk ook gebruiken om uitstoot elders in de eigen keten te compenseren. Er ontstaat dus concurrentie om de CO2-vastlegging tussen de eigen keten en partijen van buiten.

Het is daarom goed dat er een harde grens is tussen de verplichte CO2-markt voor grote bedrijven en de vrijwillige markt, waar agrariërs actief kunnen zijn. Gaat die deur open, dan staat niks een grote uitverkoop in de weg. Mooi voor de winst op korte termijn, maar het maakt de emissievrije eigen productieketen erg lastig. En dan komt de eigen ‘licence to produce’ mogelijk in de knel.

Samenwerking met bedrijven in andere sectoren, zoals Carbon Farmers heeft aangekondigd in Moerdijk, is heel interessant en motiverend. Het levert geld op. Maar verlies de belangen van de eigen productieketen – vaak in de vorm van boerencoöperaties – tegelijk niet uit het oog. Daarom is die beloning voor klimaatinspanningen vanuit de keten zelf ook zo belangrijk.

Reacties

  1. Dit is een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat het veel gemakkelijker is om mensen te pakken te nemen dan het is om mensen te overtuigen dat ze te pakken genomen worden/zijn.

Beheer
WP Admin