Minister Staghouwer ervaart weerstand in Brussel. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Brussel stelt extra eisen aan derogatie

Brussel stelt opnieuw extra eisen aan Nederland om alsnog derogatie te verkrijgen. Verkrijging van derogatie is hoogst onzeker, en het lijkt er niet op dat Nederland al in juni bij het Nitraatcomité duidelijkheid krijgt.

Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor zijn brief is een motie van Thom van Campen (VVD), mede-ondertekend door CDA, SGP, ChristenUnie en BBB. Daarin wordt de regering gevraagd de Kamer op korte termijn te informeren over de ‘vernietigende gevolgen van mogelijk derogatieverlies’.

De politieke partijen vragen de minister om een ‘voor de landbouwpraktijk uitvoerbaar voorstel om opnieuw derogatie te verkrijgen’. Volgens de motie heeft Nederland met het zevende actieprogramma en de aanvulling daarop al ingrijpende tegemoetkomingen gedaan aan Brussel om derogatie te verkrijgen.

Tussentijdse maatregelen

Volgens minister Staghouwer lijkt het erop dat de Europese Commissie aan Nederland net zulke voorwaarden wil opleggen als aan Ierland. Die eisen houden onder meer in dat de waterkwaliteit extra moet worden gevolgd en dat er tussentijds maatregelen kunnen worden getroffen, die rechtstreeks inwerken op het boerenbedrijf. Staghouwer vindt dat niet terecht, omdat boeren dan te maken krijgen met gevolgen van externe factoren (zoals het weer) waarop ze zelf geen invloed hebben.

Brussel denkt bovendien aan het verlagen van de mestproductieplafonds, wat direct impact kan hebben op de veehouderij. Dat raakt ook de gebiedsgerichte aanpak. De minister blijft inzetten op een derogatiebeschikking voor vier jaar, waarbij er niet tussentijds door de Europese Commissie kan worden ingegrepen. Omdat het mestseizoen al is begonnen, wil hij in elk geval voor dit jaar dezelfde derogatievoorwaarden als de afgelopen jaren.

Moeizame gesprekken

De gesprekken over derogatie voor de Nitraatrichtlijn lopen uiterst moeizaam. Staghouwer ervaart ambtelijke weerstand in Brussel. Ambtenaren van het directoraat-generaal milieu van de Europese Commissie in Brussel hebben geen geduld meer met Nederland.

De minister geeft aan dat de gevolgen van het wegvallen van derogatie groot zijn, met name voor melkveebedrijven die aan de derogatie deelnemen. Zij kunnen een groot deel van hun mest niet meer op eigen grond aanwenden. Dat kan landelijk tot een ontwrichting van de mestmarkt leiden, als die mest op de markt komt. Tegelijk zal meer kunstmest worden gebruikt. Rundveemest zal varkensmest verdringen in de akkerbouw.

Een deel van de mest kan – als de Europese Commissie daar toestemming voor geeft – worden verwerkt tot kunstmestvervangers. Maar de capaciteit daarvoor is onvoldoende om het mestoverschot volledig weg te werken.

Reacties

  1. Is er nou niemand die eens nuchter nadenkt? Derogatietegeling is een geen recht maar ingevoerd als een tijdelijke maatregel om de agro-sector de tijd te geven hun zaken op orde te krijgen. Als dat
    dan niet gebeurt en Europa zegt dat het nu weletjes is, dan is Leiden in last. Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten!

    1. Klopt maar wie moeten er op de blaren zitten de bedrijven die de boel inmiddels op orde hebben of de bedrijven die het er op aan hebben laten komen en de productie gewoon hebben uitgebreid.
      Fosfaatrechten is ook een tijdelijke maatregel in het leven geroepen Om te voorkomen dat de productie verder werd uitgebreid zodat iedereen op bedrijfsniveau orde op zaken kon stellen

  2. Als ik dit lees denk ik waarom hadden we dit niet eerder door, en zeg niet dat ik dat niemand hiervoor gewaarschuwd heeft want ik was er sowieso een van. Wij wisten dat de normen voor de waterkwaliteit moesten halen, dat deden we niet, dan moet je niet doen of er iets vreemds gebeurt als Europa de derogatie afkeurt. En voor diegene die zegt laat Europa de …. krijgen als we dat standpunt innemen betekent dat we voor wereldmarktprijzen moeten leveren dat is momenteel rond de 30 euro cent.
    Kortom het is niet anders slikken of stikken.

    1. Precies . De oorzaak van het probleem is de eiwit import de helft wordt omgezet in melk/ vlees/ eieren ect de andere helft verdwijnt als stikstof in het millieu als dat jaren doorgaat krijg je problemen met grond en oppervlakte water we bemesten gewoon te veel dat kunnen de planten niet meer aan .
      Of de stikstof uit mest of kunstmest komt doet niet terzake .
      Het moet gewoon minder om aan de KRW te voldoen

    2. Of stikstof uit mest komt of kunstmest doet niet terzake? dacht het wel Breukink, gewoon derogatie en minder kunstmest.

    3. 60 kg meer Stikstof uit mest en 60 kg minder uit kunstmest Wat schiet je daar mee op om aan de KRW te voldoen .
      DAT BEDOEL IK .
      dat interesseerde ze niks in Brussel waar de stikstof vandaan komt gewoon aan de krw voldoen .Dan pas derogatie

  3. Toch wel een raar verhaal. Veehouders die meedoen met de derogatie hebben goede resultaten met de waterkwaliteit. De problemen komen van de akkerbouwers op voornamelijk zandgronden. Als de derogatie stopt komt er meer mest op de markt en krijgen akkerbouwers meer geld toe bij mestafname. Hierdoor gaan akkerbouwers meer mest gebruiken en de problemen zullen dan nog groter worden. Het lijkt alsof de overheid dit juist wil om steeds te kunnen saneren.

    1. Precies farmerbn , en de grasboer met zijn mooi over het seizoen verdeelde mestgiften kan meer kunstmest strooien en eiwit uit Rotterdam halen.
      Kringloop?,laat me niet lachen.

    2. Ook dat is een ***verhaal en dat weet je zelf ook wel akkerbouwers kunnen niet meer dierlijke mest gebruiken ze zitten steeds met de GN fosfaat dierlijke mestdeze reactie is automatisch gemodereerd

  4. Ja Breuking, feitelijk wil iedereen hier gewoon m.b.v. allerlei slimme trucs gewoon op de oude voet verder gaan.
    Daar trapt toch niemand meer in joh.
    Blijf maar lekker met een plaat voor je kop rondlopen.
    Houd de dagbladen eens goed bij en lees wat men er van vindt.

    1. Ik weet niet exact wat je bedoelt maar ik ben goed genoeg ingewijd in deze materie om te weten dat er iets drastisch moet veranderen hetgeen betekent minder (melk)vee

  5. Europese commissie en Staghouwer maken zich volkomen belachelijk bij niet verlenen van derogatie: rundveehouders moeten mest afvoeren en weer dure kunstmest aankopen, gemaakt met gas van Poetin!

    1. Tja dat moeten akkerbouwers al jaren, voer ook liever wat meer mest aan ipv kunstmest.

    2. Ook dat is een reactie waar niet is over nagedacht op zich heb je gelijk maar de ondertoon van je verhaal is dat je alles bij het oude wil laten en gewoon door wilt gaan met het gas van Poetin.

  6. Laat ze de rambam krijgen , zeg gewoon dat ze de derogatie in hun achterste steken. We maken vanaf nu zelf de regels.

  7. Dat in Brussel het geduld op raakt, kan voor niemand nog een verrassing zijn.
    Liedje zonder eind.

    1. Zeker een liedje zonder eind, maar alleen dan omdat die waardeloze normen uit brussel nooit te halen zijn…..

Beheer
WP Admin