Premium
Foto: Canva/ tioloco RundveeColumn

‘Bramen: niks stikstof, maar puur natuur’

Reacties

  1. Heren jullie willen het niet zien want het is er wel degelijk, natuur betekent niet alles maar domweg laten voortwoekeren maar beheren. Ik weide in het verleden tot vorig jaar schapen op grond met hoofddoel natuur, daar groeiden de braamstruiken steeds verder het land in en op gegeven moment groeien ze door de afrastering heen en hoe je er geen stroom meer op de brandnetels rukken ook steeds verder op.
    In feite is dit ,,grasland” in een jaar of tien verworden tot een grote wildernis. En daar heeft de gebruiker in dit geval een boer waarvan ik het huur om na te weiden daar ook schuld aan, op de percelen mag per jaar 25 ton vaste rundveemest 0f 160 kg stikstof en 80 kg fosfaat uit andere vaste mest neem van mij aan dat er in die 25 jaar geen kruimel mest is opgekomen die is allemaal onder de mais gespit. Daardoor krijgt het gras geen kans om de dorens en brandnetels binnen de perken te houden.
    Het hoeft geen betoog waarop de gebruiksruimte van de 5 ha 800 kg N en $00 kg P2O5 gebruikt is.
    Natuur beheer het woord zegt het al betekent de natuur beheren en dat is wat anders dan alles maar laten groeien. Voor de liefhebbers de natuur beheren betekent ook de wolvenpopulatie in te perken.

  2. ik fiets veel in de natuur en zie hoe schandalig onze bossen onderhouden worden breng dat eerst maar eens op orde maarja dat kost geld en arbeid dat niet met een computer gedaan kan worden .

    1. Helemaal mee eens. Het is een zootje. Die fietspaden zijn allemaal aan gelegd met subsidie, en die valt onder landbouw subsidie. Vaak krijgen we op ons bord dat de landbouw zo veel subsidie opslokt vanuit de Europa. De grootste helft gaat naar natuur beheer(76%), maar het valt onder landbouw subsidie.
      Het zijn wel schitterende routes, maar wel met landbouwsubsidie aan gelegd

  3. beste jan , als er van bepaalde soorten in een natuurgebied er teveel van zijn. ( maakt geheel niets uit waarom) zal je als natuurbeheerder gewoon die planten die alles overwoekeren moeten verwijderen. ( daar op die plaats waar een monocultuur aan brandnetels en jakobskruiskruid staat, kunnen geen zeldzame planten zoals; orchideeen en anemonen groeien, wat de groenen willen)…. immers planten die overwoekerd worden kunnen daarna weer ontwikkelen/ groeien…. boeren en tuinders doen dat al decennia. dat noemen ze ‘onkruid wieden’ . er moet steeds meer “natuur ” erbij komen in ons land volgens politici. als we nu de ‘natuur ‘ een handje helpen door goed beheer. hebben we de helft van (monocultuur/’natuur” ) in ons land over, wat daarna met goed onderhoud wel tot echte mooie natuur kan ontwikkelen…. al zeker 25 jaar laten de natuurbeheerders alle natuur verruigen en nemen geen verantwoordelijkheid voor het onderhoud ervan. door nog meer landbouwgrond aan te wijzen als natuur, vergroot het monocultuurnatuurprobleem zich maar…

  4. Even terug naar de 250 gr per persoon die je als achteloze burger mag meenemen uit het overwoekerde bos. Het restant aan bramen is bedoelt voor d evogels om via verspreiding van zaden, de mythe in leven te houden dat de Stikstof hier de boosdoener is. Heb je als politicus geen gelijk, dan zorg je er voor dat het gelijk aan jouw kant komt.

    1. Helamaal mee eens! Ik zie het probleem ook HELEMAAL niet. Zolang ik boer ben (40 haar) zijn er bramen en brandnetels op ons bedrijf en in de natuur. Ik heb grote moeite met dit stikstof probleem want ik zie het niet en volgens mij is het er ook niet. Punt is ook dat als wij met feten komen dat gewoon weggehoond wordt, we regeren op emotie en niet op fijten!!