Boerenorganisaties ook in actie tegen vrijhandel
Boeren- en maatschappelijke organisaties doen op de grote demonstratiedag een oproep om een einde te maken aan de doorgeslagen vrijhandel en tegen verdragen als CETA en een een verdrag met Mercosur te stemmen.
Daartoe overhandigden zij dinsdagmiddag op het Plein in Den Haag een manifest aan de Tweede Kamer. “De actie staat los van de grote Agractie op het Malieveld vandaag. Wel werken boerenorganisaties die spreken voor deze actie samen met organisatoren van de boerenactie”, aldus coördinator Guus Geurts.
Het kostte even moeite maar samen met partners heeft NAV vandaag toch manifest tegen vrijhandelsverdragen kunnen aanbieden aan TK leden. #stopceta #stopmercosur https://t.co/hT0WBaHkvt
— NAV Akkerbouw Vakbond (@NAV_AkkerBouwer) October 1, 2019
Streven: duurzame en rechtvaardige voedselvoorziening
Dit najaar stemt de Tweede Kamer over het handelsverdrag tussen de EU en Canada, CETA. De organisaties waarschuwen voor de negatieve gevolgen van CETA, Mercosur en andere handelsverdragen voor boeren, werknemers, consumenten, dieren en het milieu. Ze zouden leiden tot oneerlijke concurrentie voor boeren en de voedselveiligheid in gevaar brengen. Als alternatief streven de organisaties naar een duurzame en rechtvaardige voedselvoorziening waarin boeren wereldwijd een eerlijke prijs krijgen.
Negatieve gevolgen brexit
Ook wijzen de organisaties op de brexit. “Deze dreigt ook zeer negatieve gevolgen te hebben voor onze boeren. Vrijhandelsverdragen zullen die situatie alleen maar verergeren omdat de afgesproken import gericht zal zijn op een kleinere Europese markt”, zo blijkt uit het manifest.
Organisaties
Het manifest is ingediend door de Dutch Dairymen Board, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de de Vereniging voor Biologische Dynamische Landbouw en Voeding.